100 Easy General Knowledge Questions And Answers Pdf

100 Easy General Knowledge Questions And Answers Pdf

100 Easy General Knowledge Questions And Answers Pdf

Hello Students,

Today we are sharing an important pdf in hindi 100 Easy General Knowledge Questions And Answers Pdf  Here, I am providing 100 Easy General Knowledge Questions and Answers in Hindi for those learners who are preparing for competitive exams. In this post, I have updated the most important General Knowledge Questions Answers around India with latest current affairs questions and answers about many topics covered. I have prepared 100 Easy General Knowledge Questions and Answers in Hindi for competitive exam blog to increase your General Science, General Awareness level as well as increase your confidence level for competitive exams.

GK question and asnwer in hindi:100 Easy General Knowledge Questions And Answers Pdf   दोस्तो आज आप सभी के लिए हमारे पास Gk Questions in Hindi से सम्बंधित important 100 easy general knowledge question and answer in hindi है जो आपके सामान्य अध्ययन (Gk in Hindi) के ज्ञान को बढ़ाने में आपकी मदद करेंगे. जो आप के competitive exams में पूछें जाते है UPSC, SSC, Railway, NDA, RAS, BPSC, JPSC, UPPSC, CDS और बैंकिंग की परीक्षाओं के लिए ये सारे सवाल जरुरी हैं. जो Exams की द्रष्टि से बहुत ही महत्वपूर्ण हैं। तो आप सभी से निवेदन है कि इसे अच्छे से पढिये और याद कर लीजिये। आप सभी को आने वाले Exams के लिये बहुत सारी शुभकामनाऐं हैं। gk question and asnwer in hindi.

     Topic Related Posts

 Easy General Knowledge Questions

Q1. Which is the coldest location in the earth?

Answer: East Antarctica

Q2. Which is the highest peak in India?

Answer: Mount Everest.

Q3. The second highest peak in India?

Answer: Mount K2.

Q4. Which is the continent with the most number of countries?

Answer: Africa

Q5. Which is the country with the most people?

Answer: China

Q6. Which is the fastest animal on land?

Answer: Cheetah

Q7. Which is the first biosphere reserve in India?

Answer: Nilgiri Biopshere Reserve.

Q8. Which is the first element on the periodic table of elements?

Answer: Hydrogen.

Q9. Which is the largest state of India?

Answer: Rajasthan.

Q10. Which is the hardest substance available on earth?

Answer: Diamond.

Q11. The national river of India?

Answer: Ganga.

Q12. Which is the hottest continent on Earth?

Answer: Africa

Q13. Which is the national fruit of India?

Answer: Mango.

Q14. Which is the national flower of India?

Answer: Lotus.

Q15. Which is the instrument used to measure blood pressure?

Answer: Sphygmomanometer

Q16. Which is the largest ‘Democracy’ country in the world?

Answer: India

Q17. Which animal is known as the ‘Ship of the Desert”?

Answer: Camel

Q18. Which is the largest animal in the world?

Answer: Blue whale

Q19. Which is the largest bone in the human body?

Answer: Femur, Also Known As The Thighbone

Q20. Which animal is known as the king of the jungle?

Answer: Lion

Q21. Name the National bird of India?

Answer: The Peacock

Q22. Which is the largest continent in the world?

Answer: Asia

Q23. Which is the largest country in the world (By area)?

Answer: Russia

Q24. Who is known as the Father of the Indian Constitution?

Answer: Dr. B.R. Ambedkar.

Q25. Which is the national tree of India?

Answer: Banyan tree.

 Easy General Knowledge Questions

100 Easy General Knowledge Questions And Answers 2022

Q26. Which is the largest freshwater lake in India?

Answer: wular Lake

Q27. Which is the largest ocean in the world?

Answer: Pacific Ocean

Q28. Who is known as the Father of the Nation?

Answer: Mahatma Gandhi.

Q29. Which countries are separated by the Radcliffe Line?

Answer: India and Pakistan

Q30. Which is the largest plateau in the world?

Answer: Tibetan Plateau

Q31. Which is the longest river in India?

Answer: Ganga.

Q32. Where does the Narmada river originate from?

Answer: Amarkantak

Q33. What is the imaginary line that divides India into almost two parts known as?

Answer: Tropic of cancer.

Q34. Which is the longest river in the world?

Answer: Nile

Q35. Which is the most common non-contagious disease in the world?

Answer: Tooth Decay

Q36. Which is the most sensitive organ in our body?

Answer: Skin

Q37. Which is the most widely spoken native and non-native language in the world?

Answer: English

Q38. Which is the most widely spoken native language in the world?

Answer: Mandarin Chinese

Q39. Which is the nearest star to the earth?

Answer: Sun

Q40. Which is the principal source of energy for earth?

Answer: The Sun

Q41. Which is the capital of India?

Answer: New Delhi.

Q42. Which is the smallest bone in the human body?

Answer: Stapes (Ear Bone)

Q43. What is the National song of India?

Answer: Vande Mataram.

Q44. Name the National game of India?

Answer: Hockey

Q45. Name the National Reptile of India?

Answer: King Cobra

Q46. Which is the smallest continent in the world?

Answer: Australia

Q47. Which is the tallest animal on the earth?

Answer: Giraffes

Q48. Which is the tallest mountain in the world?

Answer: Mount Everest

Q49. Which is the world’s largest flower?

Answer: Rafflesia arnoldii

 Easy General Knowledge Questions

Q50. Which language is used by the computer to process data?

Answer: binary language

Q51. Which month of the year has the least number of days?

Answer: February

Q52. Which place is known as the roof of the world?

Answer: Tibetan Plateau

Q53. Which planet is known as the Red Planet?

Answer: Mars

Q54. Which planet is the coldest planet in our solar system?

Answer: Uranus

Q55. Which river is called the sorrow of Bihar ?

Answer: The Kosi River

Q56. Which state has taken up Sanskrit as an official language?

Answer: Uttarakhand

Q57. Which state is the biggest in the US?

Answer: Alaska

Q58. Which was the first country to use paper money?

Answer: China

Q59. Which is the popular name for the Indian islands on the Arabian Sea?

Answer: Lakshadweep Islands.

Q60. Who discovered electricity?

Answer: Benjamin Franklin

Q61. Which is the oldest mountain range in India?

Answer: Aravali Mountains.

Q62. What does ‘Archipelago’ mean?

Answer: group of islands.

Q63. Which pass links Srinagar to Leh?

Answer: Zoji La Pass.

Q64 Where is Lake Loktak situated?

Answer: Manipur.

Q65. Who discovered Penicillin in 1928?

Answer: Alexander Fleming

Q66. Who discovered the theory of relativity?

Answer: Albert Einstein

Q67. Who gave the slogan Do or Die?

Answer: Mahatma Gandhi

Q68. Who invented the Computer?

Answer: Charles Babbage

Q69. Who invented the telephone?

Answer: Alexander Graham Bell

Q70. Who is considered the founder of the Sikh religion?

Answer: Guru Nanak

Q71. Who is the first woman to go to space?

Answer: Valentina Tereshkova

Q72. Who is the founder of Microsoft?

Answer: Bill Gates

Q73. Who is the inventor of Radio?

Answer: Guglielmo Marconi

Q74. Who is the inventor of the electric bulb?

Answer: Thomas Edison

Q75. Who is the world’s fastest land animal?

Answer: Cheetah

Q76. Who is the world’s largest land animal?

Answer: Elephants

Q77. Who painted the Mona Lisa painting?

Answer: Leonardo da Vinci

Q78. Who was India’s longest serving Prime Minister?

Answer: Jawaharlal Nehru

Q79. Who was known as the Indian Napoleon?

Answer: Samudra Gupta

Q80. Who was the first American president?

Answer: George Washington

Q81. Who was the first female Governor of an Indian State?

Answer: Sarojini Naidu

Q82. Who was the first Indian to go to space?

Answer: Rakesh Sharma

Q83. Who was the first Indian to have won the Nobel Prize?

Answer: Rabindranath Tagore

Q84. Which place receives the highest rainfall in the world?

Answer: Mawsynram.

Q85. Which place never gets the vertical rays of the Sun?

 

Answer: Srinagar

Download PDF:- 

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download

Science Notes Download > Clik Here To Download

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:-  general knowledge questions with answers,100 easy general knowledge questions and answers for adults,100 easy general knowledge questions and answers pdf,60 general knowledge questions with answers,easy gk questions with answers,general knowledge questions with answers pdf,general knowledge questions with answers 2022,100 easy general knowledge questions and answers for kids

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *