1000 Reasoning Questions PDF in Hindi And English

1000 Reasoning Questions PDF in Hindi And English

1000 Reasoning Questions PDF in Hindi And English

Hello Students

1000 Reasoning Questions PDF in Hindi And English : कॉम्पिटिटिव एग्जाम में रीजनिंग के बहुत प्रशन आते है और बहुत से स्टूडेंट को पता कम होता है की रीजनिंग क्या होती है आज इस आर्टिकल में आप जानेंगे की रीजनिंग क्या है उसकी तैयारी हम कैसे अच्छे तरीके से कर सकते है|Reasoning Question in Hindi PDF| रीजनिंग के हिंदी प्रश्न काफी परीक्षा मैं पूछे जाते है जैसे के Banking, SSC, Railway, UPSC, MPSC, Entrance Exam.

 

अगर अपने कोई सरकारी नौकरी के लिए एग्जाम दिया होगा तो आपको अच्छे से पता चल गया होगा की रीजनिंग थोड़ी कठिन होती है क्यों की उसमे तर्क शक्ति यानी दिमाग का भरपूर उपयोग करना पढता है| आपका दिमाग जितना तेज होगा उतना ही आपका तर्कशक्ति अच्छे से काम करेगी| इस पोस्ट में हम आपको बताने जा रहे है की रीज़निंग को कैसे सरल बना कर आप उसको एग्जाम हॉल में जल्दी से जल्दी सोल्वे कर सकते है। निचे दिए नील रंग के लिंक को क्लिक करे और 1000 Reasoning Questions PDF in Hindi And English  डाउनलोड करे.

 1000 Reasoning Questions PDF in Hindi And English  लॉजिकल रीजनिंग सभी सरकारी परीक्षा मैं पूछा जाता है | यदि आपको सरकारी नौकरी चाइये तो आपका रीजनिंग सेक्शन अच्छा होना चाइये। इस आर्टिकल मैं हम आपको रीजनिंग का इम्पोर्टेन्ट टॉपिक बताएँगे। यदि अपने सभी टॉपिक अच्छे से कर लिया तो आपका ये सेक्शन पक्का हो जाएगा

      Topic Related Posts

     Reasoning Topics

  1. Alphanumeric series.
  2. Reasoning Analogies.
  3. Artificial Language.
  4. Blood Relations.
  5. Calendars.
  6. Cause and Effect.
  7. Clocks.
  8. Coding-Decoding.
  9. Number Series
  10. Letter and Symbol Series
  11. Essential Part
  12. Analogies
  13. Artificial Language
  14. Sentence Rearrangement
  15. Making Judgments
  16. Logical Deduction
  17. Logical Problems
  18. Logical Games
  19. Statement Arguments
  20. Statement Assumption
  21. Course of Action
  22. Statement Conclusion
  23. Matching Definitions
  24. Coding and Decoding
  25. Theme Detection
  26. Blood Relation
  27. Syllogism
  28. Dice
  29. Cause and Effect
  30. Logical Sequence of Words
  31. Venn Diagrams
  32. Cube and Cuboid
  33. Analogy
  34. Seating Arrangement
  35. Character Puzzles
  36. Direction Sense Test
  37. Classification
  38. Data Sufficiency
  39. Arithmetic Reasoning
  40. Verification of Truth
  41. Non Verbal Reasoning
  42. Series
  43. Figure Matrix
  44. Non Verbal Analogy
  45. Analytical Reasoning
  46. Mirror and Water Images
  47. Embedded Images
  48. Pattern Completion
  49. Paper Folding
  50. Paper Cutting
  51. Rule Detection
  52. Non Verbal Classification
  53. Grouping of Images
  54. Dot Situation
  55. Shape Construction
  56. Image Analysis
  57. Cubes and Dice

 Reasoning Questions PDF in Hindi And English

Q.1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. which one does not belong to that group?

(A) Tooth    

(B) Chin    

(C) Nose    

(D) Ear     

(E) Eye

Ans .   B

Direction: In each of the following questions, various terms of an alphabet series are given with one or more terms missing as shown by (?). Choose the missing terms out of the given alternatives.

Q.2. OTE, PUF, QVG, RWH, ? 

(A) SYJ

(B) TCI

(C)  SXJ

(D)   SXI

Ans .   D

Q.3. Find the missing number in the following series?

3, 5, 5, 19, 7, 41, 9, ?

(A) 71    

(B) 61

(C) 79     

(D) 69

Ans .   A

Direction: In each of the following questions, various terms of an alphabet series are given with one or more terms missing as shown by (?). Choose the missing terms out of the given alternatives.

Q.4. A, B, N, C, D, O, E, F, P, ?, ?, ? 

(A) G, H, I

(B) G, H, J

(C)  G, H, Q

(D)   J, K, L

Ans .   C

Q.5. Two bus tickets from city A to B and three tickets from city A to C cost Rs. 77 but three tickets from city A to B and two tickets from city A to C cost Rs. 73. What are the fares for cities B and C from A ?

(A) Rs. 4, Rs. 23  

(B) Rs. 13, Rs. 17

(C) Rs. 15, Rs. 14                

(D) Rs. 17, Rs. 13

Ans .   B

Direction: The series consists of 2 groups (A, B, C, D, E, F, ?, ?) and (N, O, P, ?). The series is made of two terms of first group followed by one term of second group.

Q.6. Z, W, S, P, L, I, E, ? 

(A) B

(B) D

(C)  F

(D)   K

Ans .   A

Q.7. Pointing out to a lady, a girl said, “She is the daughter-in-law of the grandmother of my father’s only son.” How is the lady related to the girl ?

(A) Sister-in-law 

(B) Mother

(C) Aunt               

(D) Can’t be determined

Ans .   D

Direction: The series consists of 2 groups (A, B, C, D, E, F, ?, ?) and (N, O, P, ?). The series is made of two terms of first group followed by one term of second group.

Q.8. A, I, P, V, A, E, ? 

(A) E

(B) F

(C)  G

(D)   H

Ans .   D

Q.9. A girl introduced a boy as the son of’ the daughter of the father of her uncle. The boy is girl’s 

(A) Brother         

(B) Son

(C) Uncle              

(D) Son-in-law

Ans .   A

Direction: Three of the words will be in the same classification, the remaining one will not be. Your answer will be the one word that does NOT belong in the same classification as the others.

Q.10.Which word does NOT belong with the others?

(A) parsley

(B) basil

(C) dill

(D) mayonnaise

Hide Answer

Ans .   D

Q.21. If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code ?

A) EDRIRL             

B) DCQHQK

C) ESJFME           

D) DEQJQM

Ans .   A

Q.22. Amnesia : Memory : : Paralysis : ? 

(A) Movement

(B) Limbs

(C) Handicapped

(D) Legs

Ans .   A

Q.23. One morning after sunrise, Suresh was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right. To which direction was he facing?

A) East  

B) West

C) South               

D) Data is inadequate

Ans .   C

Q.24. Book : Publisher : : Film : ? 

(A) Producer

(B) Director

(C) Editor

(D) Writer

Ans .   A

Q.25. There are six persons A. B, C, D, E and F. C is the sister of F. B is the brother of E’s husband. D is the father of A and grandfather of F. There are two fathers, three brothers and a mother in the group. Who is the mother ?

(A) A      

(B) B

(C) C       

(D) E

Ans .   D

Q.26. Question: How much was the total sale of the company ?

Statements:

1.The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.

2.This company has no other product line.

(A) I alone is sufficient while II alone is not sufficient

(B) II alone is sufficient while I alone is not sufficient

(C) Either I or II is sufficient

(D) Neither I nor II is sufficient

(E) Both I and II are sufficient

Ans .   E

Q.27. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man, related to the woman ? 

A) Nephew         

B) Son

C) Cousin             

D) Uncle to Grandson

Ans .   C

Q.28. 22. AK, EO, IS, ? 

(A) MW

(B) MV

(C) XW

(D) NX

Ans .   A

Q.29. In a family, there are six members A, B, C, D, E and F. A and B are a married couple, A being the male member. D is the only son of C, who is the brother of A. E is the sister of D. B is the daughter-in-law of F, whose husband has died. How is E related to C ? 

A) Sister               

B) Daughter

C) Cousin             

D) Mother

Ans .   B

Q.30. MHZ, NIW, OKT, PNQ, ? 

(A) RRN

(B) QRN

(C) QRM

(D)     QQN

Ans .   B

Q1. Look at this series: 12, 11, 13, 12, 14, 13, … What number should come next?

A. 10

B. 16

C. 13

D. 15

Answer: Option D. This is an alternating number of subtraction series. First, 1 is subtracted, then 2 is added.

Q2. Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?

A. 22

B. 26

C. 23

D. 20

Answer: Option A. This is an alternating number of subtraction series. First, 2 is subtracted, then 4, then 2, and so on.

Q3. Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

A. 7

B. 12

C. 10

D. 13

Answer: Option C. Its an alternating addition and subtraction series. 3 is added in the first pattern, and then 2 is subtracted.

Q4. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?

A. (1/3)

B. (1/8)

C. (2/8)

D. (1/16)

Answer: Option B. It’s a division series. Every number is half of the previous number. The number is divided by 2 successively to get the next result. 4/2 = 2. 2/2 = 1. 1/2 = ½. (1/2)/2 = ¼. (1/4)/2 = 1/8 and so on.

Q5. Look at this series: 80, 10, 70, 15, 60, … What number should come next?

A. 20

B. 25

C. 30

D. 50

Answer: Option A. This is an alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 10 is subtracted from each number to arrive at the next. In the second, 5 is added to each number to arrive at the next.

Logical Reasoning Questions on Verbal Classification

Q6. Which word does NOT belong with the others?

A. index

B. glossary

C. chapter

D. book

Answer: D. Book. Rest are all parts of a book.

Q7. Which word is the odd man out?

A. trivial

B. unimportant

C. important

D. insignificant

Answer: C. Important. Remaining are synonyms of each other.

Q8. Which word does NOT belong with the others?

A. wing

B. fin

C. beak

D. rudder

Answer: C. Beak. Rest are parts of an aero plane.

Q9. Which word is the odd man out?

A. hate

B. fondness

C. liking

D. attachment

Answer: A. hate. Rest are positive emotions.

Q10. Pick the odd man out?

A. just

B. fair

C. equitable

D. biased

Answer: D. Biased. The others signify honesty.

Logical Reasoning Questions on Analogies

Q11. CUP : LIP :: BIRD : ?

A. GRASS

B. FOREST

C. BEAK

D. BUSH

Answer: C. BEAK. You drink out of a cup with your lips. Similarly, birds bite grass with their beaks.

Q12. Paw : Cat :: Hoof : ?

A. Lamb

B. Horse

C. Elephant

D. Tiger

Answer: B. Horse. Cat’s feet are called paws and horse’s are called hoofs.

Q13. Safe : Secure :: Protect :

A. Lock

B. Guard

C. Sure

D. Conserve

Answer: B. Guard

Q14. Melt : Liquid :: Freeze :

A. Ice

B. Solid

C. Condense

D. Push

Answer: B. Solid

Q15. Parts : Strap :: Wolf :

A. Flow

B. Animal

C. Wood

D. Fox

Answer: Flow

Logical Reasoning Questions on Matching Definitions

Q16. An Informal Gathering occurs when a group of people get together in a casual, relaxed manner. Which situation below is the best example of an Informal Gathering?

A. A debating club meets on the first Sunday morning of every month.

B. After finding out about his salary raise, Jay and a few colleagues go out for a quick dinner after work.

C. Meena sends out 10 invitations for a bachelorette party she is giving for her elder sister.

D. Whenever she eats at a Chinese restaurant, Roop seems to run into Dibya.

Answer: B.

Q17. A Tiebreaker is an additional contest carried out to establish a winner among tied contestants. Choose one situation from the options below that best represents a Tiebreaker.

A. At halftime, the score is tied at 2-2 in a football match.

B. Serena and Maria have each secured 1 set in the game.

C. The umpire tosses a coin to decide which team will have bat first.

D. RCB and KKR each finished at 140 all out.

Answer: D

Q18. The Sharks and the Bears each finished with 34 points, and they are now battling it out in a five-minute overtime.

A. When he is offered a better paying position, Jacob leaves the restaurant he manages to manage a new restaurant on the other side of town.

B. Catherine is spending her junior year of college studying abroad in France.

C. Malcolm is readjusting to civilian life after two years of overseas military service.

D. After several miserable months, Sharon decides that she can no longer share an apartment with her roommate Hilary.

Answer: C

Q19. Reentry occurs when a person leaves his or her social system for a period of time and then returns. Which situation below best describes Reentry?

A. When he is offered a better paying position, Javed leaves the hotel he manages to manage another one in a neighboring city.

B. Charan is spending her final year of college studying abroad in China.

C. Manan is readjusting to civilian life after 2 years of overseas merchant navy service.

D. After 5 miserable months, Sneha decides that she can no longer share her room with roommate Hital.

Answer: C

Q20. Posthumous Award occurs when an award is given to someone, after their death. Choose one situation below as the best example of Posthumous Award.

A. Late yesteryear actress Sridevi was awarded with a Lifetime Achievement Award posthumously in Filmfare 2019.

B. Chitra never thought she’d live to receive a third booker prize for her novel.

C. Emanuel has been honored with a prestigious literary award for his writing career and his daughter accepted the award on behalf of her deceased father.

D. Meenal’s publisher canceled her book contract after she failed to deliver the manuscript on time.

Answer: A and C

Logical Reasoning Questions on Verbal Reasoning

Q21. The ‘A’ state government has chalked out a plan for the underdeveloped ‘B’ district where 66% of the funds will be placed in the hands of a committee of local representatives.

Courses of action:

I. The ‘A’ state government should decide guidelines and norms for the functioning of the committee.

II. Other state government may follow similar plan if directed by the Central government.

A. If only I follows

B. If only II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows

E. If both I and II follow

Answer: A

Q22. The car dealer found that there was a tremendous response for the new XYZ’s car booking with long queues of people complaining about the duration of business hours and arrangements. Courses of action:

I. People should make their arrangement of lunch and snacks while going for car XYZ’s booking and be ready to spend several hours.

II. Arrangement should be made for more booking desks and increase business hours to serve more people in less time.

A. If only I follows

B. If only II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows

E. If both I and II follow

Answer: B

Q23. The ‘M’ state government has decided hence forth to award the road construction contracts through open tenders only. Courses of action:

I. The ‘M’ state will not be able to get the work done swiftly as it will have to go through tender and other procedures.

II. Hence forth the quality of roads constructed may be far better.

A. If only I follows

B. If only II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows

E. If both I and II follow

Answer: D

Q24. Alert villagers nabbed a group of bandits armed with murderous weapons. Courses of action:

I. The villagers should be provided sophisticated weapons.

II. The villagers should be rewarded for their courage and unity.

A. If only I follows

B. If only II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows

E. If both I and II follow

Answer: B

Q25. 10 coaches of a passenger train have got derailed and have blocked the railway track from both ends. Courses of action:

I. The railway authorities should immediately send men and equipment and clear the spot

II. All the trains running in both directions should be diverted immediately via other routes.

A. If only I follows

B. If only II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows

E. If both I and II follow

Answer: E

Logical Reasoning Questions on Logical Games

Q26. If a legislature decides to fund agricultural subsidy programs, national radio, and a small business loan program, what 2 other programs can they fund?

A. harbor improvements and school music program

B. harbor improvements and international airport

C. hurricane preparedness and international airport

D. hurricane preparedness and school music program

E. harbor improvements and hurricane preparedness

Answer: B

 

Download pdf 

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download

Science Notes Download > Clik Here To Download

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- 1000 reasoning questions pdf in english,reasoning questions pdf free download,reasoning questions pdf download,reasoning questions and answers pdf free download,100 reasoning questions pdf in hindi,500 logical reasoning questions pdf,reasoning questions pdf for ssc,500 logical reasoning questions pdf in hindi

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *