[2022**] General Knowledge All Best PDF Download

[2022**] General Knowledge All Best PDF Download

[2022**] General Knowledge All Best PDF Download

Hello Students,

Today we are sharing an important pdf in hindi [2022**] General Knowledge All Best PDF Download दोस्तो आज की इस पोस्ट के माध्यम से विभिन्न विषय का GK PDF उपलब्ध करवाया गया है जिसमे GK के All Most सभी GK Topic PDF मिल जाएंगे जैसे: Polity GK PDF, Geography GK PDF, History GK PDF, Economics GK PDF, Science PDF, Physics PDF, Chemistry PDF, Biology PDF & GK TRICKS PDF, और भी अन्य विषय से संबन्धित महत्वपूर्ण नोट्स PDF Download भी नीचे दिया गया है जिसे आप आसानी से Download कर सकते है GK TRICKS का भी Important Post का लिंक नीचे दिया गया है जिस पोस्ट मे GK TRICKS को फोटो के माध्यम से GK TRICKS बनाए गए है और Current Affairs PDF का लिंक भी नीचे दिया गया है जिसे आप जरूर Download करे और 1000 Most Important GK Questions Answer PDF और पोस्ट के माध्यम से उपलब्ध करवाया गया है जो सभी प्रतियोगी परीक्षा से संबन्धित काफी महत्वपूर्ण है !

 [2022**] General Knowledge All Best PDF Download आज की इस पोस्ट के माध्यम से आप सभी प्रतियोगी विधार्थी के लिए Biology Handwritten Notes उपलब्ध करवाया गया है जिस Biology notes को आप Download कर तैयारी कर सकते है चाहे आप किसी भी प्रतियोगी परीक्षा के लिए तैयारी करे ये Biology Notes से काफी मदद मिलेगी आपके तैयारी मे जैसे :- UPSC, SSC, State PCS, Railway & All Others Competitive Exams. के लिए अतिमहत्वपूर्ण Biology Notes है, और ये Biology Notes PDF हिन्दी माध्यम मे है इस Biology Notes PDF के अलावा अन्य Teacher का Biology Notes या Biology Book PDF भी Download कर सकते है जो की Science Biology बेहतर पढ़ाने के साथ बेहतर Biology Book Launch किए हुये है और सभी Biology Notes और Biology Book या Biology PDF का लिंक नीचे दिया गया है आप उसपर क्लिक करके Biology Notes , Biology Book PDF आसानी से Download कर सकते है !

 [2022**] General Knowledge All Best PDF Download मे दिया गया सभी Chapter का नाम नीचे दिया गया है और नीचे दिये गए Biology Chapter Name अलावा अन्य महत्वपूर्ण टॉपिक भी शामिल किया गया है जो की परीक्षा मे बार-बार पुछे गए है

      Topic Related Posts

 General Knowledge Question

1. Name the folk dance of Andhra Pradesh?

Ans. Kuchipudi, Vilasini Natyam, Andhra Natyam, etc.

2. When is International Mother Language Day celebrated?

Ans. 21 February

3. Name the Father of the Indian Constitution?

Ans. Dr. B. R. Ambedkar

4. Who penned the book ‘Wings of Fire’?

Ans. APJ Abdul Kalam and Arun Tiwari.

5. Who was the first Prime Minister of India?

Ans. Jawaharlal Nehru

6. Who was the first woman Prime Minister of India?

Ans. Indira Gandhi

7. Name the national bird of the United States of America?

Ans. Bald Eagle

8. Name the deepest ocean in the world?

Ans.  Pacific Ocean

9. Name the smallest bone in the human body?

Ans. Stapes

10. Name the gas which is filled in balloons?

Ans. Helium

11. Which two rivers merge in Devprayag to form the River Ganga?

Ans. Alakananda and Bhagirathi rivers

12. Name the deepest oceanic trench on Earth?

Ans. Mariana Trench

13. Aizawl is the capital of which state of India?

Ans. Mizoram 

14. Name the country which has no capital?

Ans. Nauru

15. Name the summer capital of Jammu and Kashmir?

Ans. Srinagar

16. Who is the executive head of the Union Territories?

Ans. President

17. How many States and Union Territories are there in India?

Ans. 28 States and 8 Union Territories

18. Which day is celebrated as Environment Day?

Ans. 5 June

19. Bucharest is the capital of which country?

Ans. Romania

20. Name the seven colours of the Rainbow?

Ans. Red, orange, yellow, green, blue, indigo, violet.

21. Name a place where dead bodies are kept?

Ans. Mortuary

22. When is National Endangered Species Day observed?

Ans. Every year on the third Friday in May National Endangered Species Day is celebrated to raise awareness about the importance of wildlife conservation and restoration efforts for all imperilled species. 

23. What is the theme of World No Tobacco Day 2022?

Ans. The theme of World No Tobacco Day 2022 is “Protect the environment”.

24. When is World Turtle Day observed?

Ans. May 23

25. Where is Gir National Forest located?

Ans. Gujarat

26. Victoria Memorial is situated in which city of India?

Ans. Kolkata

27. When is the Hindi Diwas celebrated in India?

Ans. Hindi Diwas is celebrated every year on September 14 to highlight the significance of the Hindi language. 

Solve| 50+ GK Questions and Answers for Class 9

GK Quiz for Class 5: Fill in the blanks

1. The deepest part of the ocean is called……….

Ans. Challenger Deep

2. 1024 Kilobytes is equal to……….

Ans. 1 Megabyte (MB)

3. 30th January is celebrated as…………..

Ans. Martyr’s Day

4.  Highest dam of India is…….

Ans. Tehri Dam

 General Knowledge Question

5. ……….. is the capital of Andhra Pradesh.

Ans. Amaravati

6. Canberra is the capital of…………

Ans. Australia

7.  Baby of a horse is known as………

Ans. Foal

8. ……… is the largest plateau in the world.

Ans. Tibetan Plateau

9. Delhi is situated on the bank of ………… river.

Ans. Yamuna

Solve| 50+ GK Questions and Answers for Class 8

10. World Heritage Day celebrated on ………….

Ans. 18th April

11. ………… city is called Pearl City.

Ans. Hyderabad

12. Young one of a cow is known as …….

Ans. Calf

13. ……….cells make up 80% (approx.) of our brain’s volume.

Ans. Glial cells

14. The adult human skeleton is made up of ……….. bones.

Ans. 206

15. ………… is a natural skin pigment.

Ans. Melanin

16. PV Sindhu is associated with………

Ans. Badminton

17. …………is the largest ocean in the world

Ans. Pacific

18. Hexagon has …. sides

Ans. 6

Solve| 50+ GK Questions and Answers for Class 7

GK Quiz for Class 5: True and False

1. At 100 degrees Celcius water boils.

Ans. True

2. AM stands for Ante Meridian and PM stands for Post Meridiem.

Ans. False (AM stands for Ante Meridiem)

3. Mount Vesuvius is located in Italy.

Ans. True

4. Ablutophobia is the fear of bathing.

Ans. True

5. Mangiera Index is the scientific name of Mango?

Ans. False ( The scientific name of Mango is Mangifera Indica).

6. Water in plants is transported by phloem.

Ans. False (Xylem)

7. Onion is a modified form of roots.

Ans. False (Stem)

8. Wright Brothers invented the Airplane.

Ans. True

 General Knowledge Question

9. World No Tobacco Day is observed on 4 December.

Ans. False (31 May)

10. In January 1915, Mahatma Gandhi returned to India from South Africa.

Ans. True

11. PV Sindhu is associated with Badminton sport.

Ans. True

12. William Shakespeare wrote Romeo and Juliet.

Ans. True

13. Node is the part of the stem where the leaf is attached.

Ans. True

14. The scientific study of an earthquake is known as Seismology.

Ans. True

15. Citric Acid is present in Lemon,

Ans. True

16. India participates in Commonwealth Games

Ans. True

17. Tea is the famous crop of Assam

Ans. True

18. Ganga river falls in the Bay of Bengal

Ans. True

Identify the Odd one out that is not related to the ones in the group.

1. Tomato, Cabbage, Brinjal, Icecream.

Ans. Icecream

2. Medicine, Ointment, Syrup, Laptop

Ans. Laptop

3. Table, Chair, Sofa, Rose

Ans. Rose

4. Lilly, Sunflower, Lotus, Cauliflower

Ans. Cauliflower

5. Geography, Science, Math, Television

Ans. Television

6. Earrings, Necklace, Door, Bracelet

Ans. Door

7. Itanagar, Patna, Bengaluru, Kerala

Ans. Kerala

8. Chandigarh, Delhi, Ladakh, Tripura

Ans. Tripura

9. Ronit, Kamal, Ramesh, Sara

Ans. Sara

10. Breakfast, Dinner, Photograph, Lunch

Ans. Photograph

11. Books, Knife, Poison, Gun

As. Books

12. Surgeon, Doctor, Teacher, Nurse

Ans, Teacher

Download PDF

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download

Science Notes Download > Clik Here To Download

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:-  disha general knowledge 2022 pdf free download,general knowledge 2022 manohar pandey pdf download,general awareness questions 2022 pdf download,arihant general knowledge 2022 pdf free download,general knowledge book 2022 pdf download,general knowledge 2022 questions and answers,general knowledge 2022 pdf free download in hindi,arihant general knowledge 2022 pdf free download in

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *