Cantonment Board Recruitment 2023 » LDC, Peon, Driver

Cantonment Board Recruitment 2023 » LDC, Peon, Driver

Cantonment Board Recruitment 2023 » LDC, Peon, Driver

Hello Students,

Cantonment Board Recruitment 2023 » LDC, Peon, Driver Cantonment Board Recruitment 2023: Cantonment Board has issued the latest notification for the  Cantonment Board Recruitment 2023 of Lower Division Clerk (LDC), Peon, Safaikaramchari, Forest Guard, Sanitary Inspector, Junior Clerk, Assistant Teacher, Electrician, Pipe Fitter, Chowkidar, Mali, Ayah, Safaiwala, Nurse, Mason, Ward Boy, Mazdoor, Medical Officer, Plumber, Junior Assistant, Midwife, Valve Man, Dresser, Mali, Lab Assistant, Driver, Carpenter Vacancy at 173 Posts. Interested candidates can apply online through the official website of Cantonment Board Jobs by 2 January 2023. Other details of the Cantonment Board Vacancy 2023 Like Age Limit, Educational Qualification, Selection Process, Application Fee, and How to Apply are given below…

Cantonment Board Recruitment 2023 » LDC, Peon, Driver छावनी बोर्ड अवर श्रेणी लिपिक (एलडीसी), चपरासी, सफाईकर्मी, वन रक्षक, स्वच्छता निरीक्षक, कनिष्ठ लिपिक, सहायक शिक्षक, इलेक्ट्रीशियन, पाइप फिटर, चौकीदार, माली, आया, सफाईवाला, नर्स, राजमिस्त्री, वार्ड बॉय, मजदूर, के लिए रिक्ति अधिसूचना मेडिकल ऑफिसर, प्लम्बर, जूनियर असिस्टेंट, मिडवाइफ, वॉल्व मैन, ड्रेसर, माली, लैब असिस्टेंट, ड्राइवर, कारपेंटर 173 पद। आप कैंटोनमेंट बोर्ड भर्ती 2023 के लिए 8 दिसंबर 2022 से 2 जनवरी 2023 तक ऑनलाइन आवेदन कर सकते हैं। कैंटोनमेंट बोर्ड ऑनलाइन फॉर्म 2023 से पहले पूरा कैंटोनमेंट बोर्ड नोटिफिकेशन 2023 पढ़ें। कैंटोनमेंट बोर्ड जॉब्स 2023 अधिसूचना / विज्ञापन का संक्षिप्त विवरण नीचे दिया गया है:-

 

Cantonment Board Recruitment 2023

Cantonment Board Notification 2023

Educational Qualifications

  • Candidates should have passed 8th, 10th Class, Diploma/ Degree (Relevant Discipline), MBBS or equivalent from a recognized Board/ University/ Institution.
  • For more education qualification details please go to the below official notification.

Age Limit

  • Candidates’ age limit should be Minimum 21 years and Maximum 30 years.
  • Age Relaxation: – SC/ ST /OBC/PWD/ PH Candidates Relaxation as per Government Rule Regulation.

Cantonment Board Notification 2023
Cantonment Board Online Form 2023

Cantonment Board Jobs 2023 Application Form LDC, Peon, Forest Guard, Inspector, Clerk, Driver, Chowkidar, Mali 173 Post
Important Dates

  • Starting Date for Submission of Application: 8 December 2022.
  • Last Date for Submission of Application: 2 January 2023.

Fees Details

  • For General/Unreserved/ EWS Candidates Application Fee Rs.1200/-.
  • For Ex-Service Men/ Female/ SC/ ST/ PH/ Transgender/ Departmental Candidates Application Fee Rs.1000/-.
  • For more fee details please go to the below official notification.

Pay Scale

  • For Lower Division Clerk (LDC), Peon, Safaikaramchari, Forest Guard, Sanitary Inspector, Junior Clerk, Assistant Teacher, Electrician, Pipe Fitter, Chowkidar, Mali, Ayah, Safaiwala, Nurse, Mason, Ward Boy, Mazdoor, Medical Officer, Plumber, Junior Assistant, Midwife, Valve Man, Dresser, Mali, Lab Assistant, Driver, Carpenter Pay Scale Rs. 18000/- Rs. 56900/- to Rs. 56100/- to Rs.177500/-.
  • For more pay scale details please go to the below official notification.

How To Apply

  • Mode of Apply: Through Offline.
  • Job Location: All India.
  • Eligible candidates can apply through the official website by 2 January 2023 or at Click on the below How to Apply links.

Selection Process

  • Candidates will be selected based on the Skill Test/ Written Test/ Interview/ Personality Test.
  • For more selection process details please go to the official notification.

Notification / Advertising

  • There is the full notification for Cantonment Board – Lower Division Clerk (LDC), Peon, Safaikaramchari, Forest Guard, Sanitary Inspector, Junior Clerk, Assistant Teacher, Electrician, Pipe Fitter, Chowkidar, Mali, Ayah, Safaiwala, Nurse, Mason, Ward Boy, Mazdoor, Medical Officer, Plumber, Junior Assistant, Midwife, Valve Man, Dresser, Mali, Lab Assistant, Driver, Carpenter Vacancy
  • Notification

How to Apply / New Registration

  • Cantonment Board – Lower Division Clerk (LDC), Peon, Safaikaramchari, Forest Guard, Sanitary Inspector, Junior Clerk, Assistant Teacher, Electrician, Pipe Fitter, Chowkidar, Mali, Ayah, Safaiwala, Nurse, Mason, Ward Boy, Mazdoor, Medical Officer, Plumber, Junior Assistant, Midwife, Valve Man, Dresser, Mali, Lab Assistant, Driver, Carpenter Apply Online or New Registration from here

      Topic Related Posts

 

Cantonment Board Recruitment 2023 Syallabus

प्रश्न 1. दिए गए विकल्पों में शब्दों की 3 जोड़ी सामान रूप से सम्बंधित है, और एक जोड़ी अलग तरह से संबंधित है| उस जोड़ी को ज्ञात कें जो अलग तरह से सम्बंधित है.

[क] चीनी : मीठा

[ख] हिम : सफेद

[ग] नींबू : पीला

[घ] पत्ती : हरा

सही उत्तर देखे

उत्तर: चीनी : मीठा

More Related PDF Download

 

Maths Topicwise Free PDF >Click Here To Download English Topicwise Free PDF >Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF >Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Indian Polity Free PDF >Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks >Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF >Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

 

प्रश्न 2. दिए गए विकल्पों में से, तीन एक निश्चित तरीके से समान हैं। हालाँकि, एक विकल्प अन्य तीन की तरह नहीं है। उस विकल्प का चयन करें जो बाकी से अलग है।

[क] DBF

[ख] TVX

[ग] PNR

[घ] JHL

सही उत्तर देखे

उत्तर: TVX

प्रश्न 3. दिए गए विकल्पों में से, तीन एक निश्चित तरीके से समान हैं। हालाँकि, एक विकल्प अन्य तीन की तरह नहीं है। उस विकल्प का चयन करें जो बाकी से अलग है।

[क] बस

[ख] विमान

[ग] टैक्सी

[घ] रेलगाड़ी

सही उत्तर देखे

उत्तर: विमान

प्रश्न 4. उस विकल्प का चयन करें जो तीसरे पद से उसी प्रकार से संबंधित है जिस प्रकार से दूसरा पद पहले पद से संबंधित है।

उड़ना : वायु :: तैरना:?

[क] पानी

[ख] पोशाक

[ग] पूल

[घ] व्यायाम

सही उत्तर देखे

उत्तर: पानी

प्रश्न 5. यदि COMRADES को DQPVFJLA के रूप में कोडित किया जाता है, तो MACHINE को ___________ के रूप में कोडित किया जाएगा।

[क] NCFKPTK

[ख] NCFMSKT

[ग] NCFMPTL

[घ] NCFLNTL

सही उत्तर देखे

उत्तर: NCFLNTL

प्रश्न 6. नीचे दिए गए शब्दों को इस प्रकार व्यवस्थित करें जैसे की वे किसी अंग्रेजी डिक्शनरी में आयेंगे, और जो शब्द आखरी आएगा वो चुने।

1. FRACAS

2. FOURTH

3. FRANCE

4. FREAKS

5. FRAMED

[क] FOURTH

[ख] FREAKS

[ग] FRANCE

[घ] FRACAS

सही उत्तर देखे

उत्तर: FREAKS

प्रश्न 7. उस विकल्प का चयन करें जो तीसरे पद से उसी प्रकार से संबंधित है जिस प्रकार से दूसरा पद पहले पद से संबंधित है।

VDX : EWC :: WBQ : ?

[क] UZO

[ख] TYN

[ग] XCR

[घ] DYJ

सही उत्तर देखे

उत्तर: DYJ

प्रश्न 8. निम्नलिखित अक्षर श्रृंखला में लुप्त पद को ज्ञात करें।

OXXXXXO, XXXXXOO, XXXXXOO, XXXXOXO, XXXOXXO, ?

[क] OXOXXXX

[ख] XOXXXXO

[ग] XXOXXXO

[घ] XOXXXOX

सही उत्तर देखे

उत्तर: XXOXXXO

प्रश्न 9. यहाँ एक कृत्रिम भाषा के कुछ शब्द दिए गए हैं।

‘bofmok’ का अर्थ है ‘handshake’

‘boftay’ का अर्थ है ‘shakeout’

‘zamtay’ का अर्थ है ‘outsmart’

किस शब्द का अर्थ ‘smartest’ है?

[क] tayhif

[ख] bofnod

[ग] jivzam

[घ] moklex

सही उत्तर देखे

उत्तर: jivzam

प्रश्न 10. दिए गए विकल्पों में से अक्षरों की एक जोड़ी को ज्ञात करें, जो दिए गए जोड़े के अनुरूप है।

SJC : HQX

[क] RAY : TUC

[ख] SBZ : TBE

[ग] QZX : CDE

[घ] TDA : GWZ

सही उत्तर देखे

उत्तर: TDA : GWZ

Q11. एक कोड भाषा में, BLEND को ENHPG लिखा जाता है| उसी भाषा में WINNER को कैसे जाएगा?

ZKQPHT

YKQPHT

ZKOPHT

ZKQPHU

सही उत्तर देखे

उत्तर: ZKQPHT

Cantonment Board Recruitment 2023 Syallabus

Q12. यदि V = 44 और FAT = 54 है, तो आप LATE को कैसे कोद्बद्ध करेंगे?

19

54

110

76

सही उत्तर देखे

उत्तर: 76

Q13. उस शब्द युग्म का चयन करें जिसमें दो शब्द उसी तरह से संबंधित है जैसे निम्नलिखित शब्द-युग्म में दो शब्द संबंधित है|

तितलियाँ: लेपिदोप्टेरिस्ट

मानचित्र : मानचित्रकार

क्रोमोसोम : वनस्पतिशास्त्री

गहने : जौहरी

पोस्टकार्ड : डैलटीऔल्जिस्ट

सही उत्तर देखे

उत्तर: पोस्टकार्ड : डैलटीऔल्जिस्ट

Q14. ऐसे अक्षरों के संयोजन का चयन करें जो की दी गई अक्षर श्रंखला के रिक्त स्थानों में क्रमानुसार रूप से रखने जाने पर श्रंखला को पूरा करेगा|

abc_dab_ _d_b_cdab_c_

cccaccd

cacacdc

ccaacdc

acacdcc

सही उत्तर देखे

उत्तर: cccaccd

Q15. निम्नलिखित श्रंखला में कौनसी संख्या प्रश्न चिन्ह (?) के स्थान पर आएगी?

5, 8, 20, 34, 76, 142, ?

284

272

296

302

सही उत्तर देखे

उत्तर: 296

Q16. प्लास्टिक के एक खिलौने की कीमत 7 रुपए है| प्लास्टिक के एक चम्मच की कीमत 5 रुपए है| X इन प्लास्टिक वस्तुओं पर 38 रुपए खर्च करता है| यह ज्ञात करें की उसने प्लास्टिक के कितने खिलौने ख़रीदे?

5

2

4

3

सही उत्तर देखे

उत्तर: 4

Q17. निम्नलिखित शब्दों को तार्किक और सार्थक क्रम में व्यवस्थित करें|

1. बन्दर

2. हाथी

3. चूहा

4. मक्खी

5. शेर

4, 3, 1, 5, 2

3, 4, 1, 2, 5

3, 4, 1, 5, 2

4, 1, 3, 2, 5

सही उत्तर देखे

उत्तर: 4, 3, 1, 5, 2

Q18. निम्नलिखित चार संख्याओं में से तीन संख्याएँ एक निश्चित तरीके से एक जैसी है और एक अलग है| उस अलग संख्या का चयन कीजिए|

3128

7158

9178

5138

सही उत्तर देखे

उत्तर: 3128

Q19. उस संख्या युग्म को चुने जिसमें दो संख्याएँ उसी तरह संबंधित है जैसे निम्नलिखित संख्या युग्म की दो संख्याएँ संबंधित है?

7 : 85

5 : 43

8 : 113

2 : 9

3 : 31

सही उत्तर देखे

उत्तर: 8 : 113

Cantonment Board Recruitment 2023 Syallabus

Q20. तीन कथन दिए गए है, इसके बाद तीन निष्कर्ष I, II और III दिए गए है| कथनों को सत्य मानते हुए, भले ही वे आम तौर पर ज्ञात तथ्यों से अलग हों, यह निर्णय लीजिए की कौनसा निष्कर्ष कथनों का तार्किक रूप से अनुसरण करता है?

कथन:

सभी चट्टानें महासागर है|

सभी महासागर गुब्बारे है|

कुछ घड़ियाँ गुब्बारे है|

निष्कर्ष

I. कुछ उब्बरे चट्टानें है|

II. कुछ घड़ियाँ महासागर है|

III. सभी मह्सागर चट्टानें है|

केवल निष्कर्ष I और III अनुसरण करते है |

केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है|

केवल निष्कर्ष I और II अनुसरण करते है|

केवल निष्कर्ष II औसरन करता है|

सही उत्तर देखे

 

उत्तर: केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है|

Download pdf

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- nrhm recruitment 2021,private jobs list,indian post jobs 2021

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *