Class 10 Geography Important Questions with Answers

Class 10 Geography Important Questions with Answers

Class 10 Geography Important Questions with Answers

Hello Students,

नमस्कार दोस्तों , स्वागत है आपका हमारी बेबसाईट पर Class 10 Geography Important Questions with Answers आज की हमारी यह पोस्ट भारत व विश्व का भूगोल ( Indian and World Geography ) बिषय से सन्बन्धित है , इस पोस्ट में हम आपको भारत व विश्व का भूगोल ( Indian and World Geography ) बिषय से संबंधित सभी प्रकार की PDF को Download करने की Link उपलब्ध कराऐंगे ! जिन पर क्लिक करके आप इनको Download कर पाएँगे ! जो कि आपको आने बाले सभी प्रकार के Competitive Exams में काम आयेंगी !नमस्कार दोस्तों , आज की हमारी यह पोस्ट Most Important GK Question and Answer से संबंधित है , इस पोस्ट में हम आपको सामान्य ज्ञान के Most Important Questions and Answer बताने जा रहे है , जो कि आने बाले सभी One Day Competitive Exams जैसे कि RRB, SSC, UPPCS, MPPSC, BPSC, CGPSC, RAS व अन्य Exams के लिए बहुत ही महत्वपूर्ण है !

Class 10 Geography Important Questions with Answers अभी हमारे पास भारत व विश्व का भूगोल ( Indian and World Geography ) बिषय से सन्बन्धित जितनी PDF हैं वो इस पोस्ट मे हम आपको उपलब्ध करा रहे है ! और आगे जितनी भी भारत व विश्व का भूगोल ( Indian and World Geography ) बिषय से सन्बन्धित PDF हमारे पास आयेंगी उनकी लिन्क भी इसी पोस्ट में Add की जायेगी , सो आप सभी से Request है कि आप इस पोस्ट को अपने Browser के BOOKMARK में Save कर लीजिये , और Check करते रहियेगा !

Class 10 Geography Important Questions with Answers Geography के अलाबा अन्य सभी बिषयों की PDF से संबंधित पोस्ट भी हमारी इस बेबसाइट पर उपलब्ध हैं, तो आप इस बेबसाइट को Regularly Visit करते रहिये ! कृपया कमेन्ट के माध्यम से जरूर बतायें कि आपको कौन से बिषय पर PDF चाहिये !

Geography Important Questions with Answers

Q21.Which among the following island is located in the state of Odisha?

1. Abdul Kalam Island

2. Nalbana Island

3. Parikud Island

4. Bhutni Island

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2

[B] 1, 2 & 3

[C] 2, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1, 2 & 3]

Notes:

The following islands are located in Odisha- Abdul Kalam Island (Wheeler Island), Cattle Island, Kalijai Island, Kanika Sands, Nalbana Island, Parikud Island. Bhutni Island is located in the state of West Bengal.

Q22.Which of the following beaches of Kerala was rated as one of the top five Hammock Beach in the world?

[A] Someshwar Beach

[B] Marari Beach

[C] Kollam Beach

[D] Kannur Beach

Correct Answer: B [Marari Beach]

Notes:

Marari beach is located in Alappuzha District of Kerala. It was rated as one of the top five Hammock Beach in the world.

Q23.Bhitarkanika mangrove is separated from the Bay of Bengal by which of the following beaches?

[A] Puri Beach

[B] Ganjam Beach

[C] Gahirmatha Beach

[D] Konark Beach

Konark Beach

Correct Answer: C [Gahirmatha Beach]

Notes:

Bhitarkanika mangrove is separated from the Bay of Bengal by the Gahirmatha Beach. It is the world’s most important nesting beach for Olive Ridley Sea Turtles.

Q24.Katchh & Kathiawar Peninsula are separated from each other by which of the following gulfs/ Bays?

[A] Gulf of Katchh

[B] Gulf of Khambat

[C] Gulf of Mannar

[D] Gulf of Aden

Correct Answer: A [Gulf of Katchh]

Notes:

Katchh & Kathiawar Peninsula are separated from each other by the Gulf of Katchh. It is located in the Arabian Sea along the west coast of India, in Gujarat.

Q25.Which among the following about the Chotanagpur plateau are correct?

1. It is made of granite and gneiss rocks

2. It is located in the north of the Mahanadi river basin

3. It is very rich in mineral resources

4. It receives less rainfall

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 3

[B] 1, 2 & 3

[C] 1, 2 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

Chotanagpur plateau is located in the north of the Mahanadi river basin. It is made of granite and gneiss rocks. It is very rich in mineral resources. It receives less rainfall.

Geography Important Questions with Answers

 

Q26.The northern upland of the Karnataka plateau is known as by which of the following name?

[A] Rohi

[B] Malnad

[C] Maidan

[D] Hamada

Correct Answer: B [Malnad]

Notes:

The northern upland of the Karnataka plateau is known as Malnad. The meaning of Malnad in Kannada is a hilly region. It is composed of granite and gneiss. It is covered with dense forests.

Q27.Which one of the following valleys of Madhya Pradesh is/ are the example of rift valley?

[A] Narmada Valley

[B] Tapi Valley

[C] Son Valley

[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:

All three are the example of the rift valley.

Q28.Arrange the following tributaries of Brahmaputra river from east to west

1. Manas

2. Dhansiri

3. Lohit

4. Tista

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 3, 2, 1, 4

[B] 3, 1, 2, 4

[C] 3, 4, 1, 2

[D] 2, 1, 3, 4

Correct Answer: A [3, 2, 1, 4]

Notes:

The correct order of the tributaries of Brahmaputra river from east to west- Lohit, Dhansiri, Manas, Tista.

Q29.Which among the following river merges into the Arabian sea?

1. Periyar

2. Sharavati

3. Savitri

4. Pennar

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2

[B] 1, 2 & 3

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1, 2 & 3]

Notes:

Periyar, Sharavati and Savitri river merges into the Arabian sea. Pennar river drains into the Bay of Bengal.

Q30.Which among the following matches of lakes and their type are correct?

1. Ashtamudi Kayal– Lagoon

2. Himayat Sagar– Artificial (sweet water)

3. Tsomgo Lake– Glacial

4. Dal Lake– Residual (sweet water)

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2

[B] 1, 2 & 3

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:31.Which of the following is the deepest gorges of the Indus river?

[A] Punkva

[B] Olduvai

[C] Gilgit

[D] None of the above

Correct Answer: C [Gilgit]

Notes:

The deepest gorges of the Indus river is Gilgit. It has a height of 5,200 meters above the level of the water bed.

Geography Important Questions with Answers

Q32.What percent of the total area of India is occupied by the river Ganga?

[A] 5.87%

[B] 10.62%

[C] 21.3%

[D] 26.3%

Correct Answer: D [26.3%]

Notes:

About 26.3% area of the total area of India is occupied by the river Ganga. The total length of the river Ganga is about 2500 kilometers.

Q33.Which among the following rivers is/ are located in the borderline of India and Nepal?

1. Kali

2. Mechi

3. Sankosh

4. Jaldhaka

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only

[B] 1 & 2

[C] 1, 2 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1 & 2]

Notes:

Kali river is located on the western side of the Indo Nepal border and Mechi river is located on the western side of the Indo Nepal border.

Q34.Which among the following river merges into the Arabian sea?

1. Periyar

2. Sharavati

3. Savitri

4. Pennar

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2

[B] 1, 2 & 3

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1, 2 & 3]

Notes:

Periyar, Sharavati and Savitri river merges into the Arabian sea. Pennar river drains into the Bay of Bengal.

Q35.Which among the following pairs are correctly matched?

1. Govind Sagar — Sutlej

2. Kolleru Lake — Krishna

3. Ukai Reservoir — Tapi

4. Wular Lake — Jhelum

Choose the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2

[B] 1 & 3

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [1, 3 & 4]

Notes:

Kolleru lake is Located between Krishna and Godavari deltas (Andhra Pradesh).

Q36.Dassam Falls of Jharkhand is which of the following type of waterfalls?

[A] Plunge

[B] Horsetail

[C] Cascade

[D] Cataract

Correct Answer: C [Cascade]

Notes:

Dassam Falls of Jharkhand is a type of natural cascade. It is situated across the Kanchi River (Tributary of the Subarnarekha River).

Q37.Which among the following statements are correct

1. In the coastal regions, the land breeze blows over to the sea during night.

2. In the coastal regions, during night, the air over the sea is warmer than the air over land.

Choose the correct option from the codes given below:

[A] 1 only

[B] 2 only

[C] 1 & 2

[D] None of the above

Correct Answer: C [1 & 2]

Notes:

Land heats and cools more frequently than the sea. During the day time, the land gets heated and the air over the land being hotter and lighter than that over the sea, a low-pressure area is created over the land. The hot air rises and cool air from the sea reach in towards the land, which is referred to as the sea breeze. During the time of night, the land rapidly loses its heat faster than the sea. The air over the sea is, therefore, warmer and lighter than over the land and a breeze blows but from the land towards the sea.

Q38.Which among the following matches of states and their type of climate are correct?

1. Uttar Pradesh and Bihar– Monsoon with Dry Winter (Cwg)

2. Tamil Nadu Coast– Monsoon with Dry Summer (As)

3. Arunachal Pradesh- Cold Humid Winter with Shorter Summer (Dfc)

4. Kerala and Karnataka Coast- Monsoon with Short Dry Season (Amw)

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2

[B] 2 & 3

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

Uttar Pradesh and Bihar– Monsoon with Dry Winter (Cwg). Tamil Nadu Coast– Monsoon with Dry Summer (As). Arunachal Pradesh- Cold Humid Winter with Shorter Summer (Dfc). Kerala and Karnataka Coast- Monsoon with Short Dry Season (Amw).

Q39.Which one of the following places has evergreen forest?

[A] Rajasthan Desert

[B] Western Ghat

[C] Eastern Ghat

[D] Malwa Plateau

Correct Answer: B [Western Ghat]

Notes:

Western ghats spread over the state of Tamil Nadu, Kerala, Karnataka, Maharashtra and Gujarat. It is rich in bio-diversity due to the presence of evergreen forests.

Q40.Which among the following matches of ore and their metals are correct?

1. Limonite- Iron

2. Chalcopyrite- Copper

3. Bauxite- Aluminium

4. Monazite- Thorium

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2

[B] 1, 2 & 3

[C] 1, 3 & 4

[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:

Limonite is an iron ore that is a mixture of hydrated iron (III) oxide-hydroxides.  Chalcopyrite is copper ore. Bauxite is an aluminium ore. Monazite is a primary ore of Thorium.

Ashtamudai Kayal – Lagoon, Himayat Sagar – Artificial (Sweet water), Dal Lake – Residual (Sweet water), Tsomgo Lake – Glacial.

Q41.The first DEMU train of India with solar-powered coaches was launched at which of the following stations?

[A] Safdarjung Railway Station

[B] Gorakhpur Railway Station

[C] Delhi Cantt. Railway Station

[D] None of the above

Correct Answer: A [Safdarjung Railway Station]

Notes:

The first DEMU train of India with solar-powered coaches was launched at Safdarjung Railway Station.

Q42.As per the census 2011, which of the following is the percentage of decadal growth of population during 2001-2011?

[A] 17.64%

[B] 18.34%

[C] 19.59%

[D] 21.23%

Correct Answer: A [17.64%]

Notes:

As per the census 2011, the decadal growth of population during 2001-2011 is 17.64%.

Q43.As per Census 2011, the concentration of the Scheduled Caste population is the highest in which of the following states?

[A] Uttar Pradesh

[B] Madhya Pradesh

[C] Punjab

[D] Haryana

Correct Answer: A [Uttar Pradesh]

Notes:

As per Census 2011, the concentration of the Scheduled Caste population is the highest in Uttar Pradesh (31.9%).

Q44.Arrange the following Union Territories of India as per the descending order of their population density (Census 2011)

1. Puducherry

2. Delhi

3. Chandigarh

4. Daman and Diu

Choose the correct option from the codes given below :

[A] 2, 1, 4, 3

[B] 2, 3, 1, 4

[C] 3, 2, 1, 4

[D] 4, 1, 2, 3

Correct Answer: B [2, 3, 1, 4]

Notes:

The correct descending order- Delhi (11,320), Chandigarh (9,258), Puducherry (2,547), Daman and Diu (2,191).

Q45.As per Census 2011, the concentration of the Scheduled tribe population is the highest in which of the following states?

[A] Odisha

[B] Rajasthan

[C] Madhya Pradesh

[D] Andhra Pradesh

Correct Answer: C [Madhya Pradesh]

Notes:

As per Census 2011, the concentration of the Scheduled tribe population is the highest in the state of Madhya Pradesh.

Geography Important Questions with Answers

Q46.The Jain population in India is highest in which of the following states?

[A] Maharashtra

[B] Gujarat

[C] Rajasthan

[D] Madhya Pradesh

Correct Answer: A [Maharashtra]

Notes:

The Jain community constitutes only 0.4% of the total population. In the state of Maharashtra (1,400,349) the number of Jains are highest.

Q47.Which among the following is the most educated and wealthy religious community of India?

[A] Muslim

[B] Sikh

[C] Jain

[D] Buddhist

Correct Answer: C [Jain]

Notes:

Jains are the most educated and wealthy religious communities of India. Muslims are the least educated community.

Q48.Most of the languages spoken in India belong to which of the following language family?

[A] Indo-Aryan language family

[B] Dravidian language family

[C] Austroasiatic language family

[D] Sino-Tibetan language family

Correct Answer: A [Indo-Aryan language family]

Notes:

Most of the languages spoken in India belong to the Indo-Aryan language family (78.05%). Dravidian languages are spoken by 19.64% of the Indian population.

Download pdf

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download Science Notes Download > Clik Here To Download

 

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

 

Tags:-  geography class 10 important questions with answers pdf,class 10 geography important questions with answers in hindi,class 10 geography important questions with answers 2022,important questions for class 10 geography chapter 1,class 10 geography chapter 1 important questions pdf,class 10 geography question answer,geography important questions class 10 term 2,class 10 geography question answer chapter 1

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *