Current Affairs Quiz 2022: Current Affairs Question With Answer

Current Affairs Quiz 2022: Current Affairs Question With Answer

Current Affairs Quiz 2022: Current Affairs Question 

Hello Students,

Today we are sharing an important pdf in hindi Current Affairs Quiz 2022: Current Affairs Question With Answer Current Affairs 2022 प्रतियोगी परीक्षा की तैयारी कर रहे अभ्यर्थियों के लिए दैनिक करंट अफेयर्स हिंदी 2022 बहुत ज्यादा सहायक सिद्ध हुआ है। Daily Current Affairs एक ऐसा विषय है जो हर पल अपडेट होता रहता है। यानी कि उसमें हमेशा कुछ ना कुछ नया जुड़ता रहता है। क्योंकि देश और दुनिया में हमेशा कुछ ना कुछ नया घटित होता रहता है। इसलिए प्रतियोगी परीक्षा या Sarkari Exam की तैयारी करने वाला अभ्यार्थी Today Current Affairs Hindi के साथ अपडटे रहे। अगर आप प्रतिदिन सर्वश्रेष्ठ करंट अफेयर्स समाचार पढ़ना चाहते हैं। जो आपको सरकारी प्रेप डॉट इन पर मिलेगा। Current Affairs की संपूर्ण जानकारी नीचे अवलोकन कर सकते हैं। इसके अलावा डेली करेंट अफेयर्स 2022 पीडीएफ डाउनलोड कर सकते हैं।

 

Current Affairs Quiz 2022: Current Affairs Question With Answer  जैसा कि आप सभी जानते हैं कि आजकल सभी प्रतियोगी परीक्षाओं में Current Affairs का महत्व कितना बढ गया है , तो इसी बात को ध्यान में रखते हुये हमने ये पोस्ट बनाई है , इस पोस्ट में हम आपको बर्ष 2021 के जनबरी से लेकर 2022 अब तक के सभी महीने की करेंट अफ़ेयर्स की PDF उपलब्ध कराएंगे ! और आगे भी आने बाले सभी महीने की करेंट अफ़ेयर्स की PDF भी इसी पोस्ट में ADD की जायेंगी ! 

Current Affairs Quiz 2022: Current Affairs Question With Answer  इसके अलावा इस पोस्ट में Yearly and Half Yearly Current Affairs Magazine 2021 – 2022 व मेरे द्वारा बनाये गये Current Affairs से संबंधित PDF को भी उपलब्ध कराया जायेगा ! 

      Topic Related Posts 

 Current Affairs Question 

Q6. Who is awarded with the Best Player in the world (men) in the Best FIFA Football Awards presented by the FIFA

(a) Kylian Mbappé

(b) Lionel Messi

(c) Cristiano Ronaldo

(d) Robert Lewandowski

Answer: (d) Robert Lewandowski

Q7. National Start-up Day will be celebrated every year on

(a) 12th January

(b) 16th January

(c) 20th January

(d) 24th January

Answer: (b) 16th January

Q8. As per Henley Passport Index, India’s passport ranks for the year 2022 is

(a) 72th

(b) 78th

(c) 83rd

(d) 86th

Answer: (c) 83rd

Q9. Novak Djokovic was not allowed to participate in which tournament as he was not covid vaccinated

(a) Australian Open

(b) US Open

(c) France Open

(d) Wimbledon

Answer: (a) Australian Open

Q10. Which player won the India Open tournament 2022

(a) Chirag Shetty

(b) Lakshya Sen

(c) B. Sai Praneeth

(d) Srikanth Kidambi

Answer: (b) Lakshya Sen

Q11. India’s first export of BrahMos cruise missile is scheduled with which country

(a) Malaysia

(b) Philippines

(c) Vietnam

(d) Indonesia

Answer: (b) Philippines

Q12. Whose grand statue will be install at India Gate in New Delhi

(a) Bhagat Singh

(b) Vallabhbhai Patel

(c) Subhas Chandra Bose

(d) Bal Gangadhar Tilak

Answer: (c) Subhas Chandra Bose

Q13. International Holocaust Remembrance Day is celebrated on

(a) 26th January

(b) 27th January

(c) 28th January

(d) 29th January

Answer: (b) 27th January

Q14. Who is honoured with the Prama Vishisht Seva Medal

(a) Neeraj Chopra

(b) PV Sindhu

(c) Mary Kom

(d) Lovlina Borgohain

Answer: (a) Neeraj Chopra

 Current Affairs Question 

Q15. Who is India’s first Woman Rafale pilot

(a) Shivangi Joshi

(b) Shivangi Singh

(c) Bhawana Kanth

(d) Avani Chaturvedi

Answer: (b) Shivangi Singh

Q21. Which one has commissioned the supercomputer called “Param Pravega” in India

(a) IIT Delhi

(b) IISER Mohali

(c) Indian Institute of Science Education and Research, Pune

(d) Indian Institute of Science, Bangalore

Answer: (d) Indian Institute of Science, Bangalore

Q22. The ‘Statue of equality’ is inaugurated in

(a) Delhi

(b) Chenai

(c) Hyderabad

(d) Kolkata

Answer: (c) Hyderabad

Q23. Which country host the Winter Olympics 2022

(a) Canada

(b) China

(c) Russia

(d) Sweden

Answer: (b) China

Q24. Who won the World Games Athlete of the Year award for the year 2021

(a) Manpreet Singh

(b) Rani Rampal

(c) Mithali Raj

(d) PR Sreejesh

Answer: (d) PR Sreejesh

Q25. Which country designated the koala as an endangered species

(a) Fiji

(b) China

(c) Australia

(d) New Zealand

Answer: (c) Australia

Q26. World’s largest Igloo café was recently opened in

(a) Sikkim

(b) China

(c) Himachal Pradesh

(d) Jammu and Kashmir

Answer: (c) Australia

Q27. Which country won the U-19 ICC World Cup Tournament 2022

(a) India

(b) Pakistan

(c) England

(d) Australia

Answer: (a) India

 Current Affairs Question 

Q28. Which one is the first Union Territory to be integrated with National Single Window System

(a) Delhi

(b) Ladakh

(c) Chandigarh

(d) Jammu and Kashmir

Answer: (d) Jammu and Kashmir

Q29. Who is appointed as the new Chief Economic Advisor of India

(a) V. Anantha Nageswaran

(b) T. V. Somanathan

(c) Harsh Gupta

(d) Gulzar Natarajan

Answer: (a) V. Anantha Nageswaran

Q30. Which one become the only state in India to have no opposition in the State Assembly

(a) Sikkim

(b) Nagaland

(c) Meghalaya

(d) Tripura

Answer: (b) Nagaland

Q31. Asia’s largest Bio-CNG plant is inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in

(a) Indore

(b) Pune

(c) Dhanbad

(d) Jamshedpur

Answer: (a) Indore

Q32. Who became the first player to score a triple-century on first-class debut in Ranji Trophy

(a) Rahul Dalal

(b) Priyank Panchal

(c) Sakibul Gani

(d) Ashutosh Aman

Answer: (c) Sakibul Gani

Q33. India’s first water taxi service was inaugurated in

(a) Odisha

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Tamil Nadu

Answer: (c) Maharashtra

Q34. N Chandrasekaran has been appointed the new Chief Executive Officer (CEO) and Managing Director (MD) of

(a) Vistara

(b) Air India

(c) IndiGo

(d) SpiceJet

Answer: (b) Air India

Q35. Which team win the Men’s title in Senior National Volleyball Championship 2021-22

(a) Haryana

(b) Kerala

(c) Karnataka

(d) Indian Railway

Answer: (a) Haryana

Q36. Which team win the Women’s title in Senior National Volleyball Championship 2021-22

(a) Haryana

(b) Kerala

(c) Karnataka

(d) Indian Railway

Answer: (b) Kerala

Q37. World Day of Social Justice observed on

(a) 12th February

(b) 16th February

(c) 20th February

(d) 24th February

Answer: (c) 20th February

Q38. India’s largest floating solar power plant inaugurated in

(a) Tamil Nadu

(b) Karnataka

(c) Odisha

(d) Madhya Pradesh

Answer: (a) Tamil Nadu

Q39. Who is named as India’s first National Maritime Security coordinator

(a) Ravneet Singh

(b) Ajit Kumar P

(c) Dinesh K Tripathi

(d) G Ashok Kumar

Answer: (d) G Ashok Kumar

Q40. India’s largest reclining statue of Lord Buddha being built at

(a) Ravneet Singh

(b) Ajit Kumar P

(c) Dinesh K Tripathi

(d) G Ashok Kumar

Answer: (d) G Ashok Kumar

Q41. Which one will be the first country to adopt India’s UPI system

(a) Patna

(b) Sarnath

(c) Bodh Gaya

(d) Kushinagar

Answer: (c) Bodh Gaya

Q42. Which one has become the world’s first bank to set up shop in the metaverse

(a) JP Morgan

(b) Chase Bank

(c) Goldman Sachs

(d) Bank of America

Answer: (a) JP Morgan

Q43. Which football team wins the 2021 FIFA Club World Cup Champions

(a) A.C. Milan

(b) Liverpool

(c) Chelsea

(d) Palmeiras

Answer: (c) Chelsea

Q44. Which country will hold the Presidency of the G20 from 1st December 2022 to 30th November 2023

(a) India

(b) England

(c) USA

(d) Japan

Answer: (a) India

Q45. Which one becomes the first country to allow drone flights in civilian airspace

(a) China

(b) Israel

(c) USA

(d) Germany

Answer: (b) Israel

Q61. Who has been declared as the new President of South Korean

(a) Yoon Suk-yeol

(b) Lee Jae-myung

(c) Hong Joon-pyo

(d) Moon Jae-in

Answer: (a) Yoon Suk-yeol

Q62. No Smoking Day 2022 is celebrated on

(a) 7th March

(b) 9th March

(c) 11th March

(d) 13th March

Answer: (b) 9th March

Q63. The C-DAC has designed and installed a supercomputer “PARAM Ganga” at

(a) IIT Delhi

(b) IIT Chennai

(c) IIT Kanpur

(d) IIT Roorkee

Answer: (d) IIT Roorkee

Q64. International Day to Combat Islamophobia will be celebrated every year on

(a) 14th March

(b) 15th March

(c) 16th March

(d) 17th March

Answer: (b) 15th March

Q65. India’s First Digital Water Bank ‘AQVERIUM’ has been launched in

(a) Mumbai

(b) Bengaluru

(c) Chennai

(d) Kolkata

Answer: (b) Bengaluru

Download : Current Affairs (Hindi) : October 2022

Sponsored Content

Cloud ERP Software Helps Companies Work More Efficiently

Cloud ERP Software Helps Companies Work More Efficiently

Cloud ERP Software | Search Ads

Q66. Which city will host the FIDE Chess Olympiad in 2022

(a) Delhi

(b) Bengaluru

(c) Chennai

(d) Kolkata

Answer: (c) Chennai

Q67. India’s first Artificial Intelligence and Robotics Technology Park (ARTPARK) launched in

(a) Delhi

(b) Bengaluru

(c) Chennai

(d) Kolkata

Answer: (b) Bengaluru

Q68. Who won the Miss World 2021 crown

(a) Shree Saini

(b) Olivia Yace

(c) Toni-Ann Singh

(d) Karolina Bielawska

Answer: (d) Karolina Bielawska

Download : Current Affairs (English) : October 2022

Q69. National Vaccination Day is observed on

(a) 14th March

(b) 15th March

(c) 16th March

(d) 17th March

Answer: (c) 16th March

Q70. Which state will set up India’s first medical city named as ‘Indrayani Medicity’

(a) Odisha

(b) Tamil Nadu

(c) Madhya Pradesh

(d) Maharashtra

Answer: (d) Maharashtra

Q71. Who won the 3rd edition of the BBC Indian Sportswoman of The Year award 2021

(a) Mirabai Chanu

(b) PV Sindhu

(c) Avani Lekhara

(d) Manu Bhaker

Answer: (a) Mirabai Chanu

Q72. The prestigious President’s Colour to Indian Naval Ship is given to

(a) INS Vikrant

(b) INS Chilka

(c) INS Valsura

(d) INS Brahmaputra

Answer: (c) INS Valsura

Q73. India’s first steel road constructed in

(a) Punjab

(b) Gujarat

(c) Haryana

(d) Tamil Nadu

Answer: (b) Gujarat

Download Current Affairs in Hindi : September 2022

Q74. Who has won the Formula One 2022 Saudi Arabian Grand Prix at Jeddah

(a) Lewis Hamilton

(b) Sebastian Vettel

(c) Max Verstappen

(d) Lando Norris

Answer: (c) Max Verstappen

Q75. Which city has been ranked as the most noise polluted city globally as per the ‘Annual Frontier Report, 2022’ published by the United Nations Environment Programme

(a) Delhi

(b) Dhaka

(c) Lahore

(d) Bangkok

Answer: (b) Dhaka

Download : Current Affairs (English) : June 2022

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download

Science Notes Download > Clik Here To Download

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:-  current affairs 2022 questions and answers pdf,current affairs 2022 questions and answers in india,current affairs quiz with answers 2022,gk current affairs 2022,100 current affairs questions and answers,gktoday current affairs pdf free download 2022,current affairs 2022 for kids,current affairs quiz questions and answers pdf

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *