English Grammar Pdf Documents and Notes

English Grammar Pdf Documents and Notes

Table of Contents

English Grammar Pdf Documents and Notes

Hello Students,

Today we are sharing an important pdf in hindi English Grammar Pdf Documents and Notes  English grammar tense notes pdf prepared by subject experts available here for free download. It is provided for free so you can prepare for competitive exams and school exam irrespective of school board or country. In this PDF all the tenses have been explained with the example. This PDF is very helpful for study the English portion of NRA CET Exam.English Grammar – Adjective Notes PDF for academic and competitive exams for free download. Notes are useful for students preparing for SSC, Bank and exam conducted by Govt job recruitment agencies.

An article is a word that identifies (or modifies) a noun. English Grammar Pdf Documents and Notes  A noun may be a person, place, thing, or idea. Each noun is also either a count noun (countable) or a mass noun (uncountable). There are two types of articles: indefinite and definite.

English Grammar Pdf Documents and Notes Important English Grammar PDF in Hindi: Hello Friends, welcome to India’s First & Biggest Study material Provider for all competitive exams like SSC, UPSC, Bank, Railway, BPPSC, RPPSC, UPPSC, MPPSC, Police, Daroga, Teacher Exams, Army, Interview Prepare and also for Academic preparations. we provide the best quality notes and premium notes for all Hindi and English medium students

   Contents

  1. Nouns
  2. Pronoun
  3. Adjective
  4. Prepositions
  5. Conjunctions
  6. Articles
  7. Participles
  8. Idioms & Phrases
  9. Subject-Verb & Agreement Rules
  10. Rules of Adverbs
  11. Tenses
  12. Conditional Sentences
  13. Antonyms: 200 words
  14. Synonyms: 200 words
  15. Confusions in English Grammar
  16. Vocabulary List
  17. One word Substitution

     Topic Related Posts

 English Grammar Handwritten Notes PDF Question Answer

Identify the noun in the following sentences:

1. I live in Amsterdam.

1. In

2. Live

3. Amsterdam

4. I

Answer: Amsterdam

2. I visited the Eiffel Tower in Paris.

1. The

2. Paris

3. Eiffel Tower and Paris

4. Eiffel Tower

Answer: Eiffel Tower and Paris

3. Bhutan is a beautiful country.

1. A

2. Country

3. Beautiful

4. Bhutan

Answer: Bhutan

4. Summer is very hot.

1. Summer

2. Very

3. Hot

4. Is

Answer: Summer

5. The moon looks so beautiful.

1. Looks

2. Moon

3. The

4. Beautiful

Answer: Moon

6. The doctor is an expert in his field.

1. His

2. Expert

3. Field

4. Doctor

Answer: Doctor

7. The mailman Mr. Joe was carrying postcards.

1. Mailman

2. Mr.Joe

3. Postcards

4. Mailman, Mr. Joe and postcards

Answer: Mailman, Mr. Joe and postcards

8. Are these mangoes tasty?

1. Tasty

2. Are

3. These

4. Mangoes

Answer: Mangoes

9. Hello Sophie! Will you play football with us as the climate is beautiful and the team is one player short?

1. Football

2. Sophie, football, climate, team, player

3. Team

4. Climate

Answer: Sophie, football, climate, team, player

10. Mike’s birthday party at the Sheraton was a success.

1. Sheraton

2. Mike

3. Mike, party, Sheraton

4. Party

Answer: Mike, party, Sheraton

Identify the pronoun in the following sentences:

11. They were having dinner.

1. Dinner

2. They

3. Were

4. Having

Answer: They

12. I want to sleep.

1. To

2. Sleep

3. I

4. Want

Answer: I

13. Is that my laptop?

1. My

2. Laptop

3. Is

4. That

Answer: My

14. Everyone is sleeping in the dorm room.

1. Sleeping

2. Dorm

3. Room

4. Everyone

Answer: Everyone

15. We were playing scrabble.

1. Playing

2. Scrabble

3. We

4. Were

Answer: We

16. Look at Ellen, she is a beautiful artist.

1. Beautiful

2. She

3. Ellen

4. Artist

Answer: She

17. He is good at cricket.

1. At

2. Good

3. Cricket

4. He

Answer: He

18. This house is mine.

1. This

2. House

3. Mine

4. Is

Answer: Mine

19. Would you like to have coffee?

1. Coffee

2. Have

3. You

4. Would

Answer: You

20. Did you hear that?

1. That

2. Did

3. You

4. Hear

Answer: That

Download PDF

English Grammar Topics wise PDF free download

Topic Download
English Grammar Tenses Download
English Grammar Notes PDF for SSC – Noun Download
English Grammar Notes PDF – Pronoun Download
English Grammar Notes PDF – Adjective Download
English Grammar Notes PDF for SSC – Case Download
English Grammar Notes for SSC – Degree Download
English Grammar Notes PDF – Verb Download
English Grammar Notes PDF – Voice Download
English Grammar Notes PDF -Narration Direct Indirect Download
English Grammar Notes PDF – Conjunction Download
English Grammar Notes PDF – Article Download
English Grammar PDF for SSC – Non-finite verb Download
One Word Questions for Competitive Exam
Q :  Utopia
(A) an imagined place ro state of things in which everything is perfect
(B) an imagined place which is worst for human beings to live
(C) an imagined place where two lovers want to go
(D) an imagined place where everything is free
Correct Answer : A
Q :  Verbatim
(A) a writing, which is never written before
(B) a writing word for word
(C) related to a war
(D) related to social projects
Hide Answer
Correct Answer : B
Q :  Souvenir
(A) a thing that is kept as a reminder of an event
(B) a thing given as a prize
(C) a thing which is related to quiz
(D) a thing which is related to religious matters
Correct Answer : A
Q :  Venial
(A) a big fault that is forgiven
(B) a slight fault that cannot be forgiven
(C) a big fault that cannot be forgiven
(D) a slight fault that can be forgiven
Hide Answer
Correct Answer : D
Q :  Solioquy
(A) a play or a drama
(B) a replay of the previous drama
(C) speech you make to yourself
(D) speech given to audience
Correct Answer : C
Q :  Sinecure
(A) A honorary job
(B) A job with little responsibility but high salary
(C) A job with high responsibility but little salary
(D) A very promising job or carrier
Correct Answer : B
Q :  Sacrilege
(A) Be a volunteer for country
(B) Making a disturbance
(C) Obeying a religious order
(D) Violation of what is regarded as sacred
Correct Answer : D

Q :  Regalia

(A) The distinctive clothing worn and ornaments carried at formal occasions as an indication of stauts

(B) Referring to a situation where people are not having food but leaders are enjoying

(C) Refers to a disease

(D) Refers to God’s grace

Correct Answer : A

Q :  Red-tapism

(A) Rude ruler

(B) Nice ruler

(C) Official formality resulting in delay

(D) Official formality helping in a quick action

Correct Answer : B

Q :  Plebiscite

(A) A decision taken to please some one

(B) A decision taken under pressure

(C) A decision taking without public view

(D) A decision made by public voting

Correct Answer : D

Q :  Potable

(A) Fit to eat

(B) Fit to drink

(C) Fit to smell

(D) Fit to carry

Correct Answer : B

Q :  Platonic

(A) A love meant to be a physical desre

(B) A love free from physical desire

(C) A person who can speak all language

(D) A nation or person thinking of itself

Correct Answer : B

Q :  Plagiarism

(A) The practice of taking someone else’s work

(B) The hobby of giving all credit to others

(C) A honorary work

(D) A work done at the cost of moral values

Correct Answer : A

Q :  Pedantic

(A) A person above from material things

(B) A person needs mercy

(C) A style meant to display one’s knowledge

(D) A style meant to display one’s foolishness

Correct Answer : C

Maths Topicwise Free PDF >Click Here To Download English Topicwise Free PDF >Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF >Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Indian Polity Free PDF >Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks >Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF >Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- basic english grammar notes pdf free download,english grammar notes and exercises pdf,english grammar handwritten notes pdf,english grammar notes pdf for competitive exam,english grammar notes pdf class 12,grammar notes for primary school pdf,basic english notes pdf,english grammar notes pdf class 10

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *