Important Books for Economics Optional for UPSC IAS Mains

Important Books for Economics Optional for UPSC IAS Mains

Important Books for Economics Optional for UPSC IAS Mains

Hello Students, नमस्कार दोस्तों , स्वागत है आपका हमारी बेबसाईट पर !

आज की हमारी यह पोस्ट भारतीय अर्थव्यवस्था Important Books for Economics Optional for UPSC IAS Mains बिषय से सन्बन्धित है , इस पोस्ट में हम आपको भारतीय अर्थव्यवस्था ( Indian Economics ) बिषय से संबंधित सभी प्रकार की PDF को Download करने की LInk उपलब्ध कराऐंगे ! जिन पर क्लिक करके आप इनको Download कर पाएँगे ! जो कि आपको आने बाले सभी प्रकार के Competitive Exams में काम आयेंगी ! अभी हमारे पास भारतीय अर्थव्यवस्था ( Indian Economics ) बिषय से सन्बन्धित जितनी PDF हैं वो इस पोस्ट मे हम आपको उपलब्ध करा रहे है ! और आगे जितनी भी भारतीय अर्थव्यवस्था ( Indian Economics ) बिषय से सन्बन्धित PDF हमारे पास आयेंगी उनकी लिन्क भी इसी पोस्ट में Add की जायेगी , सो आप सभी से Request है कि आप इस पोस्ट को अपने Browser के BOOKMARK में Save कर लीजिये , और Check करते रहियेगा !

Important Books for Economics Optional for UPSC IAS Mains and Economics are considered as a significant part of the UPSC civil services examination. It is a relevant subject for UPSC IAS Exam. You will find several books in the market for Economics, but it is important to get the most recommended Economics books for IAS mains exam.

Important Books for Economics Optional for UPSC IAS Mains के अलाबा अन्य सभी बिषयों की PDF से संबंधित पोस्ट भी हमारी इस बेबसाइट पर उपलब्ध हैं, तो आप इस बेबसाइट को Regularly Visit करते रहिये ! कृपया कमेन्ट के माध्यम से जरूर बतायें कि आपको कौन से बिषय पर PDF चाहिये !

ECONOMICS OPTIONAL

      The booklist  for UPSC Economics Optional is given below:
  • Indian Economy – Ramesh Singh
  • The Indian Economy – Sanjiv Verma
  • Indian Economy – Mishra and Puri
  • Indian Economy – R. Dutt and KPM Sundaram
  • Banking – S.B. Gupta
  • Dictionary of Economics – Graham Bannock; T.E. Baxter, Ray Rees
  • Economic Growth and Development – Mayer and Baldwin
  • Economic Survey: Twelve Five Year Plan: New Industrial Policy – Government of India
  • Economics – Paul A. Samuelson
  • Economics Choice – Koutsweanik
  • Growth and Development – M L Jhingan
  • International Economics – Bo Soderston
  • International Economics – H.G. Mannur or Salvatore
  • International Trade – Bo Soderston
  • MacroEconomic Analysis – Edward Shapiro
  • Modern Banking – R.S. Sayers
  • Monetary Theory and Public Policy – Kenneth Kurihara
  • Money Supply in India: Concepts, Compilation and Analysis: Functions and Working – Reserve Bank of India
  • National Income Accounting – Neethu
  • Outline of Monetary Economics – A.C.I. Day
  • Public Finance – H.L. Bhatia
  • Public Finance – K.K. Andley and Sundharam
  • The Economic Times
  • Economical and Political Weekly

       Topic Related Posts

What is Economics?

      Economics Question and Answer

UPSC IAS Prelims 2021: Questions Based on Economy from 2019 Paper

jagran josh

Ques 1: What was the purpose of the Inter-Creditor Agreement signed by Indian banks and financial institutions recently?

(a) To lessen the Government of India’s perennial burden of fiscal deficit and current account deficit

(b) To support the infrastructure projects of Central and State Governments

(c) To act as independent regulator in case of applications for loans of Rs. 50 crore or more

(d) To aim at faster resolution of stressed assets of Rs. 50 crore or more which are-under consortium lending

Answer: d

UPSC (IAS) Prelims 2020: Check important topics to study from Economics syllabus

Ques 2: The Chairmen of public sector banks are selected by the

(a) Banks Board Bureau

(b) Reserve Bank of India

RELATED STORIES

(c) Union Ministry of Finance

(d) Management of concerned bank

Answer: a

Ques 3: The economic cost of food grains to the Food Corporation of India is Minimum Support Price and bonus (if any) paid to the farmers plus

(a) transportation cost only

(b) interest cost only

(c) procurement incidentals and distribution cost

(d) procurement incidentals and charges for godowns

Answer: c

Ques 4: Consider the following statements:

  1. Most of India’s external debt is owed by governmental entities.
  2. All of India’s external debt is denominated in US dollars.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: d

Ques 5: Which of the following is not included in the assets of a commercial bank in India?

(a) Advances

(b) Deposits

(e) Investments

(d). Money at call and short notice

Answer: b

Ques 6: In the context of India, which of the following factors is/are contributor/ contributors to reducing the risk of a currency crisis?

  1. The foreign currency earnings of India’s IT sector
  2. Increasing the government expenditure
  3. Remittances from Indians abroad

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: b

Ques 7: Which of the following is issued by registered foreign portfolio investors to overseas investors who want to be part of the Indian stock market without registering themselves directly?

(a) Certificate of Deposit

(b) Commercial Paper

(c) Promissory Note

(d) Participatory Note

Answer: d

Ques 8: With reference to India’s Five-Year Plans, which of the following statements is/are correct?

  1. From the Second Five-Year Plan, there was a determined thrust towards substitution of basic and capital good industries.
  2. The Fourth Five-Year Plan adopted the objective of correcting the earlier trend of increased concentration of wealth and economic power.
  3. In the Fifth Five-Year Plan, for the first time, the financial sector was included as an integral part of the Plan.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: a

Ques 8: Consider the following statements

  1. Purchasing Power Parity (PPP) exchange rates are calculated by comparing the prices of the same basket of goods and services in different countries.
  2. In terms of PPP dollars, India is the sixth-largest economy in the world.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: a

Ques 9: Which one of the following is not the most likely measure the Government/RBI takes to stop the slide of Indian rupee?

(a) Curbing imports of non-essential goods-and promoting exports

(b) Encouraging Indian borrowers to issue rupee-denominated Masala Bonds

(c) Easing conditions relating to external commercial borrowing

(d) Following an expansionary monetary policy

Answer: d

Ques 11: Consider the following statements:

The Reserve Bank of India’s recent directives relating to ‘Storage of Payment System Data’, popularly known as data diktat, command the payment system providers that

  1. they shall ensure that entire data relating to payment systems operated by them are stored in a system only in India
  2. they shall ensure that the systems are owned and operated by public sector enterprises
  3. they shall submit the consolidated system audit report to the Comptroller and Auditor General of India by the end of the calendar year

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: a

Ques 12: The money multiplier in an economy increases with which one of the following?

(a) Increase in the cash reserve ratio

(b) Increase in the banking habit of the population

(c) Increase in the statutory liquidity ratio

(d) Increase in the population of the country

Answer: b

Ques 13: In a given year in India, official poverty lines are higher in some states than in others because

(a) poverty rates vary from State to State

(b) price levels vary from State to State

(c) Gross State Product varies from State to State

(d) quality of public distribution varies from State to State

Answer: b

UPSC IAS Prelims 2020: Check Important Questions for Preparation of Indian Polity Section

UPSC IAS Prelims 2021: Questions Based on Economy from 2018 Paper

jagran josh

Ques 1: Which one of the following best describes the term “Merchant Discount Rate” sometimes seen in news ?

(a) The incentive given by a bank to a merchant for accepting payments through debit cards pertaining to that bank.

( b) The amount paid back by banks to their customers when they use debit cards for financial transactions for purchasing goods or services.

(c) The charge to a merchant by a bank for accepting payments from his customers through the bank’s debit cards.

(d) The incentive given by the Government, to merchants for promoting digital payments by their customers through Point of Sale (PoS) machines and debit cards.

Answer. c

 Ques 2: Consider the following statements

  1. The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Review Committee Report has recommended a debt to GDP ratio of 60% for the general (combined) government by 2023, comprising 40% for the Central Government and 20% for the State Governments.
  2. The Central Government has domestic liabilities of 21% of GDP as compared to that of war of GDP of the State 2 Governments.
  3. As per the Constitution of India, it is mandatory for a State to take the Central Government’s consent for raising any loan if the former owes any outstanding liabilities to the latter.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer.c

Ques 3: Consider the following statements

1-The quantity of imported edible oils is more than the domestic production ofedible oils in the last five years.

2-The Government does not impose any customs duty on all the imported edible

oils a special case.

Which of two statements given above is/are correct

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. a

Download pdf

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download

Science Notes Download > Clik Here To Download

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- economics optional syllabus,economics optional booklist by toppers,abhimanyu gahlaut blog economics optional,economics optional syllabus pdf,economics optional books pdf,economics optional syllabus drishti ias,upsc economics optional,economics optional notes pdf

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *