JPSC Exam Calendar 2023 Jharkhand PSC Exam Date

JPSC Exam Calendar 2023 Jharkhand PSC Exam Date

JPSC Exam Calendar 2023 Jharkhand PSC Exam Date

Hello Friends,

JPSC Exam Calendar 2023 JPSC Exam Calendar 2023 Jharkhand PSC Exam Date   Applicants are worried that they can check Jharkhand Public Service Commission recruitment notification timings, dates, important exams to be held. Jharkhand JPSC has released many government recruitments in 2023 and various posts like Officer (Non-Teaching), Professor, Associate Professor, Dentist, Assistant Director, Assistant Engineer, University Principal, Lecturer, Food Safety Officer, Combined Civil Services Exam, Fees for examinations. , Collector, etc. Candidates who are satisfying the eligibility provided in the Jharkhand JPSC Exam Calendar 2023-23 notification can apply for their desired job and the candidates who are not eligible have to wait till they are eligible as per the department’s conditions. We have mentioned the essential details like department name, the number of vacancies, age limit, and all other important instructions.

JPSC Exam Calendar 2023 Jharkhand PSC Exam Date Jharkhand Public Service Commission is all set to release the JPSC Exam Calendar 2023 for the Entrance/Recruitment Examination for the upcoming examinations for the work of young and dynamic researchers working. The main goal of this board is to conduct various professional exams. The exam calendar is a very important step in the exam preparation of the students as it gives an idea about the exam dates for the whole year so that the candidates can plan their preparation accordingly. In this article, you will get a table below mentioning the dates of Combined Civil Services Examination 2023 and another link to download the exam schedule PDF directly. Applicants who are waiting and looking for JPSC Exam Date 2023 can tune regularly on this page.

JPSC Exam Calendar 2023 Jharkhand PSC Exam Date Candidates can access the Exam Table Preview from this page with the help of the link given here. The candidates who are preparing for the next review attempts of Jharkhand JPSC Exam Schedule 2023 can visit the official page or this web page to download the actual exam. Candidates can check Jharkhand Public Service Commission JPSC Exam Calendar Notification 2023 by the timetable given below. JPSC conducts various types of enrollment tests and exams/exams for various departmental exams with the intention of promoting them by providing suitable job placements for them. Generally, the recruitment methodology consists of a Preliminary/ Main Examination followed by Personal Interviews. Candidates can check more updates regarding JPSC 2023 Exam Notification connect our page.

JPSC Exam Calendar PDF 2023 Details

 

Organization Jharkhand Public Service Commission
Exam Name JPSC Exam 2023
Name of the Posts Various Exams
Total No. of Posts Various Vacancies
Category Exam Calendar
JPSC Exam Date 2023 See Below Table
Status of JPSC Exam Calendar 2023 Released Now
Mode of Download PDF
Exam Location Across Jharkhand State
Official Website www.jpsc.gov.in

Jharkhand All PSC Exam Dates 2023

Examination Name Name of Department/ Institution Tentative Date of Exam/ Interview Duration of Exam/ Interview
6th Dy. Collector (Limited) Personnel Department Notify Soon Notify Soon
Scientific Officer Mines and Geology Department Notify Soon Notify Soon
Assistant Engineer RCD/WRD/DW & SD Notify Soon Notify Soon
Combined Civil Service (Backlog) Examination Personnel Department Notify Soon Notify Soon
Account Officer Urban Development Department Notify Soon Notify Soon
Assistant Engineer (Civil, Mechanical, Electrical) Urban Development Authority Notify Soon Notify Soon
Assistant Director/Sub Divisional Agriculture Officer Agriculture Animal Husbandry Co-operation Department Notify Soon Notify Soon
Assistant Public Prosecutor Home Department Notify Soon Notify Soon
Assistant Town Planner Urban Development Department Notify Soon Notify Soon

       Steps to Download Jharkhand PSC Exam Date 2023 PDF

  • JPSC Exam Calendar 2023 will be uploaded on the official website of JPSC.
  • To check the exam JPSC New Schedule, have to visit the official portal.
  • Now you have to find the JPSC Exam 2023 Calendar PDF.
  • On clicking the link a new tab will open on the screen containing the exam calendar of JPSC 2023.
  • The exam schedule will be uploaded in PDF format.
  • You can download the PDF file containing the exam schedule or also take a printout of the same for future reference.

Jharkhand Question in english 2023

Q1. In which year Jharkhand was formed as a separate state

(A) 1998

(B) 2000

(C) 2001

(D) 2003

Answer: (B) 2000

Q2. Bihar is located on the ________ side of Jharkhand

(A) North

(B) South

(C) East

(D) West

Answer: (A) North

Q3. Which one is the sub-capital of Jharkhand

(A) Ranchi

(B) Bokaro

(C) Dhanbad

(D) Dumka

Answer: (D) Dumka

Q4. Which one is known as the steel city of India

(A) Ranchi

(B) Dhanbad

(C) Hazaribagh

(D) Jamshedpur

Answer: (D) Jamshedpur

Q5. Total number of districts in Jharkhand

(A) 17

(B) 20

(C) 23

(D) 24

Answer: (D) 24

    Topic Related Posts

Q6. Which one is the state bird of Jharkhand

(A) Peacock

(B) Pigeon

(C) Koel

(D) Eagle

Answer: (C) Koel

Q7. Which one is the largest district of Jharkhand by area wise

(A) Palamu

(B) Ranchi

(C) Pashchimi Singhbhum

(D) Giridih

Answer: (C) Pashchimi Singhbhum

Q8. What is the literacy rate of Jharkhand according to 2011 census

(A) 62.38 %

(B) 66.41 %

(C) 72.11 %

(D) 73.56 %

Answer: (B) 66.41 %

Q9. Who has established the Jamshedpur city

(A) JN Tata

(B) Dorabji Tata

(C) Ratan Tata

(D) Nusserwanji Tata

Answer: (A) JN Tata

Q10. Total number of recognised tribes in Jharkhand

(A) 14

(B) 22

(C) 26

(D) 32

Answer: (D) 32

Q11. The Bokaro Steel Plant was established in the year

(A) 1960

(B) 1964

(C) 1971

(D) 1973

Answer: (B) 1964

Q12. Who was the first Chief Minister of Jharkhand

(A) Shibu Soren

(B) Babulal Marandi

(C) Arjun Munda

(D) Madhu Koda

Answer: (B) Babulal Marandi

Q13. Which Indian Governor-General has established Indian School of Mines

(A) Lord Irwin

(B) Lord Hardinge

(C) Lord Mountbatten

(D) Lord Curzon

Answer: (A) Lord Irwin

Q14. Who was the first Chief Justice of the Jharkhand High Court

(A) P. K. Balasubramanyan

(B) Nelabhoy Dhinakar

(C) S. J. Mukhopadhaya

(D) Vinod Kumar Gupta

Answer: (D) Vinod Kumar Gupta

Q15. The Hundru Falls is created by the

(A) Bansloi River

(B) Baitarani River

(C) Subarnarekha River

(D) Damodar River

Answer: (C) Subarnarekha River

Q16. Which place is also known as “Shimla of Jharkhand”

(A) Hazaribagh

(B) Netarhat

(C) Bokaro

(D) Ranchi

Answer: (B) Netarhat

Q17. Sohrai is the biggest festival of which tribe

(A) Birhor

(B) Santhal

(C) Munda

(D) Oraon

Answer: (B) Santhal

Q18. What is the name of the festival of flowers of the Adivasis in Jharkhand

(A) Tusu

(B) Baha

(C) Sarhul

(D) Karma

Answer: (C) Sarhul

Q19. When did the Tana Bhagat Movement start

(A) 1910

(B) 1914

(C) 1916

(D) 1918

Answer: (B) 1914

Q20. “Dhumkuria” social organization belongs to which tribal community

(A) Oraon

(B) Kurukh

(C) Munda

(D) Santhal

Answer: (A) Oraon

Q21. In which year, the Santhal rebellion started

(A) 1852

(B) 1855

(C) 1858

(D) 1861

Answer: (B) 1855

Q22. The prime tragets of the Santhal Uprisings were the

(A) Christians

(B) British officials

(C) money-lenders

(D) foresters

Answer: (B) British officials

Q23. When did the Chota Nagpur region come under the British rule

(A) 1764

(B) 1765

(C) 1766

(D) 1767

Answer: (B) 1765

Q24. Which one is the highest mountain peak of Jharkhand

(A) Netarhat

(B) Trikut

(C) Parasnath

(D) Tagore Hill

Answer: (C) Parasnath

Q25. With how many states, Jharkhand shares its border

(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 6

Answer: (C) 5

Q26. Jharkhand is the ______ largest state by area

(A) 12th

(B) 13th

(C) 14th

(D) 15th

Answer: (D) 15th

Q27. Who was the first Governor of Jharkhand

(A) Prabhat Kumar

(B) M. Rama Jois

(C) Ved Marwah

(D) Syed Sibtey Razi

Answer: (A) Prabhat Kumar

Q28. Total number of Lok Sabha constituencies in Jharkhand is

(A) 11

(B) 12

(C) 13

(D) 14

Answer: (D) 14

Q29. Which one is the State Mammal of Jharkhand

(A) Blackbuck

(B) Indian elephant

(C) Indian giant squirrel

(D) Clouded leopard

Answer: (B) Indian elephant

Q30. The Jagannath Temple in Ranchi was established by

(A) Ram Shah

(B) Raghunath Shah

(C) Ani Nath Shahdeo

(D) Durjan Sal

Answer: (C) Ani Nath Shahdeo

Download pdf

More Related PDF Download

Maths Topicwise Free PDF >Click Here To Download English Topicwise Free PDF >Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF >Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Indian Polity Free PDF >Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks >Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF >Click Here To Download Science Notes Download > Clik Here To 

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:-  jpsc exam date 2023 notification,jpsc prelims exam date 2023,jpsc exam date 2023 syllabus,jpsc exam date 2024,jpsc notification 2023,jpsc 2023 syllabus pdf,jpsc syllabus,jpsc exam date 2022-23

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *