NCERT Geography Notes For UPSC IAS 2022 Preparation

NCERT Geography Notes For UPSC IAS 2022 Preparation

NCERT Geography Notes For UPSC IAS 2022 Preparation

Hello Students,

Geography Notes for UPSC Examination will be immensely helpful for the candidates aspiring to sit for NCERT Geography Notes For UPSC IAS 2022 Preparation Geography is a very important subject in the UPSC exam, covered by both IAS Prelims and Mains papers. Geography for UPSC covers Indian Geography as well as World geography. The following concepts in Geography are covered broadly by the UPSC Syllabus:

The UPSC NCERT Geography Notes For UPSC IAS 2022 PreparationGeneral Studies and Geography Optional papers.NCERT Geography Notes For UPSC IAS 2022 Preparation The following major topics should be covered in Geography for IAS:

Geography Class Notes NCERT Geography Notes For UPSC IAS 2022 Preparation for UPSC and other Competitive Exams for free download. Instant revision, Handwritten Climatology, and world geography typed notes for self-study of students preparing for competitive examinations

 

        Topic Related Posts

Indian Geography Topics

1- Basics of India

2- Location, latitude, longitude, time zone, etc.

3-Neighbours

4-Important straits

5-States and their position

6-States with international boundaries

7-Physical features

8-The Himalayas – geological formation, climate, vegetation, soil, biodiversity, physiographic divisions, major passes, significance

9-The Great North Indian Plains – geological formation, physiographic divisions, climate, vegetation, soil, biodiversity, significance

10-Peninsular Plateau – geological formation, Central Highlands, Deccan Plateau, Western Ghats, Eastern Ghats

11-Indian Desert

12-Coastal plains and islands

13-River systems

14-Himalayan rivers

15-Peninsular rivers

16-River basins

17-Regional development and planning

18-Hydropower projects, major dams

19-West-flowing and east-flowing rivers

20-Interlinking of rivers

21-Climate

22-Monsoons – driving mechanism, El Nino, La Nina

23-Seasons

24-Cyclones

25-Minerals and industries – mineral distribution, industrial policies, location

26-Agriculture

27-Land utilisation

28-Types of agricultural practices

29-Green revolution

30-Soils and crops

31-Irrigation

32-Land reforms

33-Animal husbandry

34-Government schemes

35-Natural vegetation and fauna

36-Classification of natural vegetation

37-Rainfall distribution in India

38-Biosphere reserves, national parks, etc.

39-Red-listed species

40-Economic infrastructure

41-Transportation (highways, inland waterways, etc.)

42-Power and energy sector

43-Conventional and non-conventional sources of energy

44-Energy conservation

45-Human Geography

46-Demographics

47-Recent census

World Geography

48-Major natural regions

49-Regional geography of developed countries

50Regional geography of developing countries

51Regional geography of South Asia

Physical Geography

52-Geomorphology

53-Origin of the earth

Interior of the earth

Types and characteristics of rocks

Folding and Faulting

Volcanoes, earthquakes

Interior of the earth

Weathering

Landforms formed by fluvial, aeolian and glacial actions

Climatology

Atmosphere – structure and composition

Temperature

Pressure belts of the Earth

Wind systems

Clouds and types of rainfall

Cyclones and anti-cyclones

Major climatic types

Oceanography

Ocean relief

Temperature, salinity

Ocean deposits

Ocean currents

El Nino and La Nina

Waves and tides

Biogeography

Soil – origin and types

Major biomes of the world

Ecosystem, food chain

Environmental degradation and conservation

Human Geography

Man & environment; relationship, growth and development of human geography; determinism and possibilism

Population, tribes, migration

Economic activities – agriculture, manufacturing, industries, tertiary activities

Settlements, urbanisation, functional classification of towns, million-cities and megacities

NCERT Geography Question and answer

Q1.Khardung La mountain pass is located in which Indian state or Union Territory?

[A] Himachal Pradesh
[B] Uttarakhand
[C] Jammu & Kashmir
[D] Sikkim

Correct Answer: C [Jammu & Kashmir]

Notes:
Khardung La is a mountain pass in the Ladakh region of the Indian state of Jammu and Kashmir.

 

Q2.The controversial Babli project is a barrage being built by Maharashtra Government across which among the following rivers?

[A] Bhima River
[B] Krishna River
[C] Godavari River
[D] Painganga River

Correct Answer: C [Godavari River]

Notes:
The Babli reservoir project is being constructed by Maharashtra across the river Godavari. It was disputed by Telangana and in 2013, Supreme Court delivered a ruling after seven years in favour of Maharashtra.

 

Q3.Which among the following state produces maximum raw silk in India?

[A] Bihar
[B] Assam
[C] West Bengal
[D] Karnataka

Correct Answer: D [Karnataka]

Notes:
Karnataka accounted for as much as 60% of the country’s raw silk output

 

Q4.Range that rises in eastern Gujarat state near the Arabian Sea coast, running east through Maharashtra and Madhya Pradesh to Chhattisgarh?

[A] Vindhya Range
[B] Aravalli Range
[C] Toba Kakar Range
[D] Satpura Range

Correct Answer: D [Satpura Range ]

Notes:
The Satpura range parallels the Vindhya Range to the north, and these two east-west ranges divide Indian Subcontinent into the Indo-Gangetic plain of northern India and the Deccan Plateau of the south.  Satpura range rises in eastern Gujarat state near the Arabian Sea coast, running east through the border of Maharashtra and Madhya Pradesh to the east till Chhattisgarh.
The Narmada River originates from north-eastern end of Satpura & runs in the depression between the Satpura and Vindhya ranges, draining the northern slope of the Satpura range and southern slopes of Vindhyan range, running west towards the Arabian Sea.
The Tapti River originates from eastern-central part of Satpura, crosses the range in the center & further runs at the southern slopes of Satpura towards west meeting the Arabian Sea at Surat, draining central & the southern slopes of the Satpura Range.
Please note that Mount Dhupgarh or Dhoopgarh is the highest point in the Satpura Range and in Madhya Pradesh, India. Located near Pachmarhi, it has an elevation of 1,350 metres

 

Q5.Which among the following has been identified for maximum potential of Tidal Power in India?

[A] Gulf of Cambay
[B] Gulf of Kutch
[C] Sundarbans
[D] Palk Strait

Correct Answer: A [Gulf of Cambay]

Notes:
As per estimates of the government, India has a potential of around 8500 MW tidal energy of which 7000 MW is in Gulf of Cambay; 1200 MW in the Gulf of Kutch and 100 MW in the Gangetic delta in the Sunderbans region of West Bengal. However, due to high capital costs, the Ocean-based tidal projects of Gujarat and in the Gangetic delta of Sunderbans was cancelled.

 

Q6.Which among the following is major source of Salt in India?

[A] Salt Pan
[B] Salt Lake
[C] Salt Rocks
[D] None of them

Correct Answer: A [Salt Pan]

Notes:
The major salt producing states in India are Gujarat, Rajasthan, Tamil Nadu, Maharashtra, Andhra Pradesh and Odisha. Gujarat produces about 70 percent of the total salt, followed by Tamil Nadu and Gujarat. The main sources of salt in India are salt pans.

Q7.Which among following is NOT an oil producing field?

[A] Bombay high
[B] Digboi
[C] Ankaleshwar
[D] Jamnagar

Correct Answer: D [Jamnagar]
Notes:
Jamnagar in Saurashtra region is the place of world’s largest Oil Refining and Petrochemicals Complex.

Q8.The Chamera Dam is located in which state/UT?

[A] Puducherry
[B] Uttar Pradesh
[C] Himachal Pradesh
[D] Jharkhand

Correct Answer: C [Himachal Pradesh]
Notes:
The Chamera Dam is located near the town of Dalhousie, in the Chamba district of Himachal Pradesh. It impounds the River Ravi and supports the hydroelectricity project in the region. The reservoir of the dam is the Chamera Lake. The catchment of the dam is 472.5 square kilometres. The reservoir has a live storage capacity of 110 MCN and mean annual inflow of 1,273 BCM. The unique feature of the region is the fluctuating day and night temperature. The temperature during the day near the dam rises up to 35 degrees Celsius and drops to a minimum of 18 to 20 °C at night. The water level in the Chamera Lake rises to a maximum of 763 meters while the minimum water level is 747 meters.

Q9.Which among the following rivers does not flow into Arabian Sea?

[A] Narmada
[B] Tapi
[C] Sabarmati
[D] Godavari

Correct Answer: D [Godavari]

Notes:
Narmada, Tapi, Sabarmati open into Arabian Sea. Godavari empties into Bay of Bengal through its extensive network of tributaries.

10.Wagah Border is loacted along:

[A] Durand Line

[B] McMohan line
[C] Sir Creek Line
[D] Radcliffe Line

Correct Answer: D [Radcliffe Line]

Notes:

Wahga is a village in Lahore of Pakistan. Wagah Border is a border point, goods transit terminal and a railway station between Pakistan and India. The border is located 24 kilometres from Lahore and 32 kilometres from Amritsar. Since India Pakistan border is known as Radcliffe Line, wagah border is located on this line.
Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download

Science Notes Download > Clik Here To Download

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected]

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Group:- https://www.facebook.com/Booksforupsc

Tags:- ncert geography notes pdf,geography notes for upsc pdf free download,geography notes for upsc prelims pdf,geography ncert notes for upsc pdf,geography notes for upsc by toppers,byju’s geography notes pdf,physical geography notes for upsc pdf,geography notes for upsc vision ias

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *