Oxford Student Atlas Hindi Bharat Sanskaran PDF

Oxford Student Atlas Hindi Bharat Sanskaran PDF

Oxford Student Atlas Hindi Bharat Sanskaran PDF

Hello Students,

नमस्कार दोस्तो , आप सभी जानते है कि प्रतियोगी परीक्षाओं में Competition कितना बढ गया है ! Oxford Student Atlas Hindi Bharat Sanskaran PDF अब अगर हमें किसी प्रतियोगी परीक्षाओं में Selection चाहिऐ तो हमें ज्यादा से ज्यादा Study की आवश्यक्ता है ! लेकिन हम ज्यादा पढाई नही कर पा रहे है क्योंकि हम कामों में व्यस्त रहते है ! हर समय किसी न किसी काम से बाहर जाना पडता है और हम हर समय अपने साथ Books लेकर नही जा सकते ! तो दोस्तो इस Problem का एक ही Solution है E-Book!

 

 Oxford Student Atlas Hindi Bharat Sanskaran PDFदोस्तो E-book ऐसी Book होती है जिन्हें हम Internet से Download करके अपने Mobile पर कभी भी और कहीं भी पढ सकते है और इसके लिये आपके Mobile में Internet Connection की आवश्यक्ता भी नही होती है ! E-Book की मदद से आप अधिकतम पढाई कर सकते है ! लेकिन E-Book आसानी से उपलब्ध नही है खासकर Hindi में E-Book बहुत कम उपलब्ध है ! और अगर उपलब्ध भी है तो हम अलग अलग PDF को अलग अलग Website पर Search नही कर पाते !

 

 

तो दोस्तो आपकी इसी समस्या के समाधान के लिये अब हम अपनी Website पर आपको E-book उपलब्ध कराऐंगे ! यहां पर आपको Hindi व English दोनों  Medium में E-Book मिलेंगी, जिन्हें आप Download करके अपने Mobile या PC पर पढ सकते है !Oxford Student Atlas Hindi Bharat Sanskaran PDF  यहां नीचे में E-Book की list दे रहा हूं ,जिसमें लगभग रोज नई E-Book, Upload की जायेगी ! तो आप Website पर Regular Visit करते रहिये और Daily नई E-Book को Download कीजिये ! आप नीचे दी गई लिंक पर क्लिक करके इन सभी E-Book को Download कर सकते हैं !

        Topic Related Posts

Atlas

  atlas, a collection of maps or charts, usually bound together. The name derives from a custom—initiated by Gerardus Mercator in the 16th century—of using the figure of the Titan Atlas, holding the globe on his shoulders, as a frontispiece for books of maps. In addition to maps and charts, atlases often contain pictures, tabular data, facts about areas, and indexes of place-names keyed to coordinates of latitude and longitude or to a locational grid with numbers and letters along the sides of maps.

ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग collection of Topic wise Important notes, Topic Wise tests, Video lectures is designed in a way where you get a complete package for your preparation in one place. Here, the chapter-wise guide is framed by best teachers of UPSC having tremendous knowledge in the respective streams, thereby making ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग – भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi the ultimate study source for the chapter.

ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग – भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi | UPSC | Notes, Videos, & Tests is part of UPSC 2022 for भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi preparation. The notes and questions for ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग – भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi | UPSC | Notes, Videos, & Tests have been prepared according to the UPSC exam syllabus. Information about ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग – भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi | UPSC | Notes, Videos, & Tests covers all important topics for UPSC 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग – भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi | UPSC | Notes, Videos, & Tests. Introduction of ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग – भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi | UPSC | Notes, Videos, & Tests in English is available as part of our भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi for UPSC & ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग – भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi | UPSC | Notes, Videos, & Tests in Hindi for भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi course. Download more important topics related with ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग – भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi | UPSC | Notes, Videos, & Tests, notes, lectures and mock test series for UPSC Exam by signing up for free.

More chapters similar to ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग for UPSC CSE

The Complete Chapterwise preparation package of भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi for the NEET examination is created by the best UPSC teachers for UPSC preparation. 318571 students are currently using this for UPSC preparation.

ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग | भूगोल (Geography) for UPSC CSE in Hindi

  1. भारतीय भूगोल
  2. भौतिक विज्ञान क्षेत्रों का परिचय
  3. उत्तरी पर्वत: हिमालय
  4. इंडो गंगेटिक प्लेन्स
  5. प्रायद्वीपीय पठार
  6. भारतीय तटीय मैदान और द्वीप
  7. रेगिस्तान
  8. भारत के बारे में मूल बातें
  9. जलवायु
  10. भारतीय मानसून
  11. ड्रेनेज सिस्टम
  12. मिट्टी
  13. साधन
  14. वनस्पति और वन्यजीव
  15. प्राकृतिक खतरों और आपदाओं
  16. वातावरण
  17. कृषि
  18. एस्पिरेंट्स और प्रैक्टिस टेस्ट की सलाह
  19. विश्व का भूगोल
  20. पृथ्वी और ब्रह्मांड परिचय
  21. भू-आकृति विज्ञान (भाग 1)
  22. भू-आकृति विज्ञान (भाग 2)
  23. औशेयनोग्रफ़ी
  24. जलवायु विज्ञान (भाग 1)
  25. जलवायु विज्ञान (भाग 2)
  26. बायोग्राफी: विश्व पर्यावरण
  27. विश्व भूगोल: महाद्वीप
  28. NCERT Textbooks (Hindi)
  29. कक्षा 6 भूगोल
  30. कक्षा 7 भूगोल
  31. कक्षा 8 भूगोल
  32. कक्षा 9 भूगोल
  33. कक्षा 10 भूगोल
  34. कक्षा 11 – भौतिक भूगोल के मूल तत्व
  35. कक्षा 11 भारत – भौतिक पर्यावरण
  36. कक्षा 12 – मानव भूगोल के मूल तत्व
  37. कक्षा 12 – भारत : लोग और अर्थव्यवस्था
  38. मानव और आर्थिक भूगोल
  39. मानव भूगोल
  40. खनिज और ऊर्जा संसाधन
  41. अर्थव्यवस्था की गतिविधियाँ और क्षेत्र
  42. आबादी
  43. अंतर्राष्ट्रीय व्यापार
  44. परिवहन और संचार
  45. विनिर्माण उदयोग
  46. सतत विकास
  47. उद्योग और विश्व उद्योग
  48. कृषि
  49. ATLAS: मैप-आधारित लर्निंग
  50. NCERT GIST
  51. अभ्यास टेस्ट और महत्वपूर्ण प्रश्न: विश्व भूगोल
  52. अभ्यास प्रश्न पत्र
  53. एनसीईआरटी आधारित टेस्ट
  54. वर्तमान अफेयर
  55. संकल्पनात्मक नोट्स- भूगोल
  56. माॅडल टेस्ट पेपर, सुझाव एंव महत्वपूर्ण जानकारियाँ
  57. स्वमूल्यांकन हेतु प्रश्न
  58. संशोधन नोट्स- भूगोल
  59. भारत एवं विश्व
  60. भारत का भूगोल
  61. विश्व भूगोल
  62. पिछले वर्षों के पेपर
  63. विषय आधारित टेस्ट – भूगोल
Contents of Student Atlas PDF in Hindi
  1. ब्रह्माण्ड
  2. सूर्य
  3. चन्द्रमा की कलाएँ
  4. ज्वार भाटा
  5. महाद्वीप प्रवाह
  6. आंतरिक पृथ्वी
  7. पृथ्वी का उष्ण व्ययक
  8. शैल तथा खनिज
  9. मानचित्र और मानचित्र कला
  10. मानचित्र कला का इतिहास
  11. मानचित्र और ग्लोब
  12. प्राकृतिक उच्चावच भू-सतह का चित्रण
  13. चिह्न और आच्छादन
  14. भारत प्राकृतिक
  15. उत्तराखंड, हरियाणा, दिल्ली और चंडीगढ़-प्राकृतिक
  16. राजस्थान, गुजरात, दमन एवं दीव और दादरा एंव नगर हवेली-प्राकृतिक
  17. उत्तर प्रदेश, बिहार और झारखण्ड-प्राकृतिक
  18. कर्नाटक, तमिलनाडु, केरल, अंडमान एवं निकोबार और लक्षद्वीप-प्राकृतिक
  19. कर्नाटक, तमिलनाडु और केरल-राजनैतिक

Download : स्टूडेंट्स एटलस ऑक्स्फ़र्ड ‘भारत संस्करण’

 

Download : Oxford School Atlas (English)

Q  1. Which of the following river originates as well as ends in the territory of India?

A. Brahmaputra

B. Indus

C. Kosi

D. Chambal

Ans: D

Explanation: Chambal river is the main tributary of the Yamuna River and rises in the Vindhya Range just south of Mhow, western Madhya Pradesh state. It flows from the north into the southeastern Rajasthan state. It originates as well as ends in the territory of India.

Q  2. Which of the following river is known as Dakshina Ganga?

A. Krishna

B. Mahanadi

C. Godavari

D. Cauvery

Ans: C

Explanation: Godavari river is known as Dakshin Ganga and is a sacred river of central and southeastern India.

READ| List of Major Rivers in India

Q  3. Indira Sagar Dam located in Madhya Pradesh is built on which of the following river?

A. Yamuna

B. Chambal

C. Narmada

D. Krishna

Ans: C

Explanation: Indira Sagar Dam is a multipurpose dam project at Madhya Pradesh in Central India. It is built on the Narmada river which flows from Central India to Western India.

Q  4. Krishna Raja Sagara Dam, located in Karnataka is built on which of the following river?

A. Cauvery

B. Godavari

C. Krishna

D. Mahanadi

Ans: A

Explanation: Krishna Raja Sagara Dam is located in Karnataka and is built on the river Cauvery.

Q  5. Which of the following river is the home for freshwater dolphins?

A. Brahmaputra

B. Yamuna

C. Ganga

D. Sabarmati

Ans: C

Explanation: The Ganges river dolphin can only live in freshwater. Dolphins are one of the oldest creatures in the world. Ganges River Dolphins once lived in Ganges-Brahmaputra-Meghna and Karnapuli-Sangu river systems of Nepal, India, and Bangladesh. It is said that the species is extinct from most of its early distribution ranges.

Solve| GK Questions and Answers on Lakes of India

Q  6. On which of the following river Ajmer is situated?

A. Luni

B. Ganga

C. Teesta

D. Beas

Ans: A

Explanation: Ajmer city is situated in central Rajasthan state, northwestern India. It was founded by Ajayadeva, an 11th-century Rajput ruler. It is surrounded by Aravali ranges. It is drained by headstreams of the Luni River flowing southwestward and by tributaries of the Banas River flowing eastward.

Q  7. Aizawl is situated on which of the following riverbank?

A. Meghna

B. Tlawng river

C. Hwang Ho

D. Irawadi

Ans: B

Explanation: Aizawl is the capital of Mizoram state in India. It is located north of the Tropic of Cancer in the northern part of Mizoram. It is also situated on a ridge 1132 metres above sea level, with the Tlawng river valley to its west and the Tuirial river valley to its east.

Q  8. At which place does Alaknanda and Bhagirathi meet and take the name Ganga?

A. Devprayag

B. Allahabad

C. Haridwar

D. Rishikesh

Ans: A

Explanation: At Devprayag, rivers Alaknanda and Bhagirathi confluence and form Ganga.

Q  9. Which of the following is the most abundant dissolved ion in the Ocean?

A. Chlorine

B. Bromine

C. Fluorine

D. Cadmium

Ans: A

Explanation: There are six abundant ions of seawater namely chloride, sodium, sulphate, magnesium, calcium and potassium.

Q  10. Which is the longest river in India?

A. Nile

B. Ganga

C. Indus

D. Brahmaputra

Ans: C

Explanation: Indus is the longest river in India. It originates in Tibet from Lake Mansarovar before flowing through the regions of Ladakh and Punjab, joining the Arabian Sea at Pakistan’s Karachi port

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  1. Name the watershed from where all Major Rivers in India originate?
Answer:
A) Aravalli Range
B) Sahyadri or The Western Ghats in Western India
C) Himalaya and Karakoram Ranges
D) Vindhya and Satpura ranges and Chotanagpur plateau in central India

Q  2. Which Sea do the Rivers in India pour off?
Answer: The Bay of Bengal and The Arabian Sea

Q  3. Name the three River Basins that Himalayan glaciers divide?
Answer:
A) Indus
B) Ganga
C) Brahmaputra

Q  4. Largest River System in India?
Answer: Ganga

Q  5. Which Indian Rivers pour into Bangladesh?
Answer:
A) Ganga
B) Meghna
C) Brahmaputra

Q  6. How many Major Rivers make up the River System of India?
Answer: 7 (Seven)

Q  7. Name the Major Rivers that make up the River System in India?
Answer:
A) Indus
B) Godavari
C) Brahmaputra
D) Krishna
E) Tapi
F) Narmada
G) Mahanadi

Q  8. Name the 4 classifications of the River Systems in India?
Answer:
1) Himalayan Rivers
2)Deccan Rivers
3) Coastal Rivers
4) Rivers of Inland Water Drainage.

Q  9. Rivers that flow into the Arabian Sea?
Answer:
A) Narmada
B) Tapti
C) Periyar

Q  10. Largest River in India?
Answer: Ganga

Q  11. Smallest River in India?
Answer: Arvari River

Q  12. Rivers in India that get lost into sand?
Answer:
1) Luni
2) Rupen
3) Saraswati
4) Ghagghar
5) Banas
6) Machhu

Q  13. Largest River Island in India? (As well as World)
Answer: Majuli (formed by Brahmaputra River, Assam)

Q  14. Deepest River Valley in India?
Answer: Bhagirathi and Alaknanda

Q  15. Longest River Bridge in India?
Answer: Bhupen Hazarika Setu (9.15 km, Assam)

Q  16. Longest River Bridge in Mumbai?
Answer: Bandra-Worli Sea Link (A.K.A Rajiv Gandhi Sea Link)

Q  17. How many Rail-Cum-Road Bridges are there in India as of 2020?
Answer: 16

Q  18. Largest River without Delta?
Answer: Narmada

Q  19. Longest Tributary River of India?
Answer: Yamuna (A.K.A Jumna and Jamna)

Q  20. Longest River in India?
Answer: Ganga (2,601 Km)

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  21. River that is known as Dakshin Ganga?
Answer: Godavari River

Q  22. What is the Brahmaputra River known as in Tibet?
Answer: Yarlung Tsangpo River

Q  23. National River of India?
Answer: Ganga

Q  24. Which River is known as the Sindhu River?
Answer: Indus River

Q  25. Longest River in the World?
Answer: Nile River

Q  26. What is River Ganga called in Bangladesh?
Answer: Padma River

Q  27. Which River has lent its name to India?
Answer: Indus River

Q  28. From where River Ganga Originate?
Answer: Gangotri Glacier
Explanation: River Ganga originates from the Gangotri Glacier of the western Himalayas in the Indian state of Uttarakhand.

Q  29. Which Sea does River Ganga end?
Answer: Bay of Bengal

Q  30. Which Indian River is known as the “Red River”?
Answer: Brahmaputra River

Q  31. What is Ganga called in Nepal?
Answer: Gandak River (A.K.A Gandaki River and Narayani River)

Q  32. Which River is located in Kolkata?
Answer: River Hooghly

Q  33. How many Large Rivers does Patna have?
Answer: 4 (Four)

Q  34. Largest River Basin in the World?
Answer: Amazon Basin

Q  35. Cities covered by River Ganga in India?
Answer:
1) Rishikesh
2) Haridwar
3) Bijnor
4) Farrukhabad
5) Kannauj
6) Bithoor
7) Kanpur
8) Jajmau
9) Prayagraj
10) Varanasi
11) Patna
12) Bhagalpur
13) Katihar
14) Murshidabad
15) Plassey
16) Nabadwip
17) Kolkata
18) Baranagar

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  36. Cities covered by River Ganga in Bangladesh?
Answer:
1) Rajshahi
2) Dhaka
3) Chandpur
4) Chittagong

Q  37. Length of Ganga?
Answer: 2,601 Km (1,616 miles)

Q  38. Basin size of Ganga?
Answer: 1,320,000 km2 (510,000 sq miles)

Q  39. Where is “Song River” located?
Answer: Dehradun (Uttarakhand)

Q  40. Which River is known as the Yarlung Tsangpo?
Answer: Brahmaputra River

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  41. Which is the Second Largest River in India?
Answer: Godavari (1,465 km)

Q  42. Oldest River in India?
Answer: Narmada River

Q  43. Most Dangerous River in India?
Answer: Vishwamitri River (Full of Crocodiles)

Q  44. Transparent River in India?
Answer: Umngot River
Explanation: Umngot River is located at Dawki village of Meghalaya. The waster is so clean that you can see the rocks under the water.

Q  45. Which Indian river is known as the “Dead River”?
Answer: Ghaggar River (Rajasthan)

Q  46. Is there any state in India that does not have any Rivers?
Answer: No (All Indian states have rivers)

Q  47. Which is the Fastest Flowing River in India?
Answer: Teesta River (Sikkim and West Bengal)

Q  48. Which is the Longest River in Asia?
Answer: Yangtze River

Q  49. Which state is called “Nadiyo ka Maayka”?
Answer: Madhya Pradesh

Q  50. Birth Place of River Brahmaputra?
Answer: Himalayas

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Tributaries Of River Ganga
No. Right No. Left
1 Ajoy 1 Brahmaputra
2 Chandan 2 Burhi Gandak
3 Damodar 3 Gandak
4 Falgu 4 Garra
5 Kiul 5 Ghaghara
6 Punpun 6 Gomti
7 Rupnarayan 7 Koshi
8 Sone 8 Mahananda
9 Yamuna 9 Ramganga

Q  51. Which state has the maximum number of Rivers in India?
Answer: Andhra Pradesh

Q  52. What is the name of the Brahmaputra River in Arunachal Pradesh?
Answer: Siang (A.K.A Dihang)

Q  53. Which Country has no River?
Answer: Saudi Arabia

Q  54. Which River is known as the “Sorrow of Bengal”?
Answer: Damodar River

Q  55. Which River is known as “Dakshin Ganga”?
Answer: Godavari

Q  56. Which Indian River is known as “The Sorrow of Bihar”?
Answer: Kosi River

Q  57. The Indian River that crosses the Tropic of Cancer twice?
Answer: Mahi River

Q  58. Two Headstreams of Ganga?
Answer: Bhagirathi and Alaknanda

Q  59. Which Indian River is called the Salt River?
Answer: Luni River (A.K.A Lavanavari)

GK Questions And Answers On Indian Rivers

Q  60. How many Indian Rivers have been classified as Major Rivers by the Government?
Answer: 12 (Twelve)
Explanation: Ganga, Narmada, Yamuna, Saraswathi, Kaveri, Godavari, Pranhita, Krishna, Bhima, Tapati, Tungabhadra, and Sindhu.

Related: List Of Dances In India State Wise With GK On Folk Dances

Q  61. The River is known as Singi Khamban in Tibet?
Answer: Indus River

Q  62. What is River Ganga called in Hellenic (Ancient Greek)?
Answer: Ganges

Q  63. Name the state called “The Land of Five Rivers”?
Answer: Punjab

Q  64. “Male River” in India?
Answer: Brahmaputra River

Q  65. Which River is called the Daughter of Sun?
Answer: Yamuna River

Nicknames Of Indian Rivers
No. Nickname River
1 The Sorrow of Bihar Kosi River
2 The Sorrow of Assam Brahmaputra River
3 Vridha Ganga Godavari River
4 The Sorrow of Bengal Damodar River
5 The Sorrow of Odisha Mahanadi River
6 Lions Mouth Indus River
7 Lifeline of Kerala Periyar River
8 Dakshin Ganga Godavari River
9 Lifeline of Sikkim Teesta River
10 Lifeline of Goa Mandovi River
11 Lavanavati Luni River

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download

Science Notes Download > Clik Here To Download

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

 

Tags:-  oxford school atlas 8th edition pdf in hindi download,oxford school atlas 35th edition pdf free download in hindi,oxford student atlas for india — third edition pdf free download,oxford school atlas hindi,oxford school atlas in hindi 2022,oxford student atlas latest edition,oxford student atlas 4th edition in hindi,student atlas book in hindi by khan sir

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *