Population Geography MCQ [Free PDF] – Objective Question

Population Geography MCQ [Free PDF] - Objective Question

Population Geography MCQ [Free PDF] – Objective Question

Hello Students,

Population and Urbanization [जनसंख्या एवं नगरीकरण] is very important topic of Geography of India (भारत का भूगोल) in the exam point of view. Population Geography MCQ [Free PDF] – Objective Question  We are going to share the set of 20 Multiple Choice Questions in this post. Complete the all practice set of this topic that are provided by Super Pathshala. GK questions of this post “जनसंख्या एवं नगरीकरण GK Questions SET 1” are very helpful for various government exams e.g. UPSC, SSC, Railway, Banking, State PSC, CDS, NDA, SSC CGL, SSC CHSL, Patwari, Samvida, Police, SI, CTET, TET, Army, MAT, CLAT, NIFT, IBPS PO, IBPS Clerk, CET, Vyapam etc. General Knowledge or Samanya Gyan is very important section to crack any exam. In this section we are providing GK in Hindi and GK Questions in English in another section. These Online Quiz contain the previous year asked questions in various govt exams, so practice these Online GK Test in Hindi at least one set of each subject daily.

 

Population Geography MCQ [Free PDF] – Objective Question  जनसांख्यिकी मानव आबादी की विशेषताओं का अध्ययन है, जबकि जनगणना मानव आबादी की आवधिक गणना है। भारत में जनगणना को कार्य रजिस्ट्रार जनरल और जनगणना आयुक्त के कार्यालय द्वारा किया जाता है जो गृह मंत्रालय के अधीन है। यहां, हम पाठकों के सामान्य ज्ञान को बढ़ाने के लिए जनसांख्यिकी और जनगणना (मानव भूगोल) पर आधारित 10 प्रश्न और उनके उत्तर दे रहे हैं।

Population Geography MCQ [Free PDF] – Objective Question  जनसांख्यिकी मानव आबादी की विशेषताओं का अध्ययन है, जबकि जनगणना मानव आबादी की आवधिक गणना है। भारत में जनगणना को कार्य रजिस्ट्रार जनरल और जनगणना आयुक्त के कार्यालय द्वारा किया जाता है जो गृह मंत्रालय के अधीन है। यहां, हम पाठकों के सामान्य ज्ञान को बढ़ाने के लिए जनसांख्यिकी और जनगणना (मानव भूगोल) पर आधारित 10 प्रश्न और उनके उत्तर दे रहे हैं।

    Topic Related Posts

Q1. In India,the state with highest density of population is

A. Uttar Pradesh

B. Bihar

C. West Bengal

D. Haryana

Answer: Option B

Explanation : In India,the state with highest density of Population is Bihar. Bihar with 1,106 population persons per sq.km is most thickly populated state followed by West Bengal (1,028) and Kerala (860).

Q2. As per the data released in July 2011, Sex Ratio in Rural Areas is less than urban areas

A. Five Times

B. Four Times

C. Three Times

D. Two Times

Answer: Option B

Explanation : According to Census 2011. Female sex ratio in rural India is 947 but in Urban areas it falls to 926.

Q3. As per the census 2011, what is the density in India?

A. 325

B. 352

C. 372

D. 382

Answer: Option D

Explanation : The population density of India has risen to 382 persons square km. In 2001 the figure was 325.

Q4. Approximately what percentage of world’s cattle population is to be found in India?

A. 50%

B. 18%

C. 80%

D. 7%

Answer: Option B

Explanation : Approximately 18% percentage of world’s cattle population is to be found in India.

Q5. According to the figures of Census 2011,which state has the maximum difference in the male

and female literacy

A. Rajasthan

B. Kerala

C. Uttar Pradesh

D. Madhya Pradesh

Answer: Option A

Explanation : State – Female literacy rate – Male literacyrate

Rajasthan – 52.66% – 80.51%

Kerala – 91.98% – 96.02%

U.P. – 59.26% – 79.24%

M.P. – 60.02% – 78.73%

Q6. The Growth rate of population means

A. Difference between the growth of male and female

B. Difference between the population of urban and rural areas

C. No. of births per thousand persons

D. Difference between birth rate and death rate

Answer: Option D

Explanation : The Growth rate of population means difference between birth rate and death rate. Population can be said to be growing when number of individuals increase in it. It can be best calculated by calculating difference between birth rate and death rate.

Q7. Which of the following statements regarding literacy in India are correct ? ,1. A person who can only read but cannot write is not defined literate ,2. Children below 7 years of age are not taken into consideration even if they are able to read and write,3. For the purpose of census, a person is deemed literate if he or she can read and write with understanding in any of the 22 languages mentioned in the Eighth Schedule of the Constitution,4. The fact that a district has attained hundred percent literacy does not mean that the entire population in the district is literate

A. 1 3 and 4

B. 2 3 and 4

C. 1 2 and 3

D. 1 2 and 4

Answer: Option B

Explanation : The following statements regarding literacy in India that are correct are: Children below 7 years of age are not taken into consideration even if they are able to read and write, For the purpose of census, a person is deemed literate if he or she can read and write with understanding in any of the 22 languages mentioned in the Eighth Schedule of the Constitution and The fact that a district has attained hundred percent literacy does not mean that the entire population in the district is literate.

Q8. Arrange the following religious groups in increasing order of their population in India: ,1. Muslims ,2. Buddhists ,3. Sikhs ,4. Jains ,5. Christians

A. IV II III V I

B. IV II I III V

C. II IV III V I

D. II III IV IV

Answer: Option A

Explanation : The following religious groups in increasing order of their population in India: Jains, Buddhists, Sikhs, Christians and Muslims.

Q9. The tribal population in Andaman and Nicobar Islands belongs to the

A. Astraloids

B. Caucasoids

C. Mongoloids

D. Negroids

Answer: Option D

Explanation : The tribal population in Andaman and Nicobar Islands belongs to the Negroids. Negroid is a grouping of human beings historically regarded as a biological taxon. The term has been used by forensic and physical anthropologists to refer to individuals and populations that share morphological and skeletal traits.

Q10. In context of population, which of the following describes the correct meaning of “Sex-Ratio”

A. Number of males per 1000 females

B. Number of females per 1000 males

C. Number of female per 1000 populace

D. Number of female per 1000 sample of persons

Answer: Option B

Explanation : Sex ratio is used to describe the number of females per 1000 of males. As per census of 2011 sex ratio in India is 940.

Q11. During which decade did the population record a negative growth rate?

A. 1921-31

B. 1911-21

C. 1941-51

D. 1931-41

Answer: Option B

Explanation : During 1911-21 the population record a negative growth rate. As per census 2011, Nagaland is the only Indian state which has negative growth rate of -0.58% in census 2011while Indian population grown at the rate of 17.69% from 2001 to 2011.

Q12. There is no Scheduled Caste population in

A. Punjab

B. Nagaland

C. Gujarat

D. Manipur

Answer: Option B

Explanation : There is no Scheduled Caste population in Nagaland. Nagaland, Lakshwadeep and Andaman and Nicobar islands have no scheduled castes among their population.

Q13. There is no Scheduled Tribe population in

A. Kerala

B. Tamil Nadu

C. Punjab

D. Rajasthan

Answer: Option C

Explanation : There is no scheduled tribe population in Punjab.

Q14. Child Sex Ratio as per the provisional results of the 2011 Census in India is

A. 927

B. 924

C. 917

D. 914

Answer: Option A

Explanation : As per the census 2011 child sex ratio has shown a decline from last census with 927 females per 1000 males.

Q15. The largest population of Scheduled Tribes is in ________

A. Himachal Pradesh

B. Madhya Pradesh

C. Arunachal Pradesh

D. Sikkim

Answer: Option B

Explanation : The largest population of Scheduled Tribes is in Madhya Pradesh. Madhya Pradesh has the largest Tribal population. It has more than 1.6 crore Schedule Tribe population whom are 21% of state population according to 2011 census.

Q16. Which of the following Indian state has the most no. of Scheduled Tribal population?

A. Madhya Pradesh

B. Assam

C. Bihar

D. Orissa

Answer: Option A

Explanation : Madhya Pradesh has the largest Tribal population. It has more than 1.6 crore Schedule Tribe population whom are 21% of state population according to 2011 census.

Q17. According to census 2001, the average annual growth rate during 1991 – 2001 is almost

A. 1.22%

B. 1.93%

C. 2.13%

D. 2.24%

Answer: Option B

Explanation : According to Census 2011,the average annual growth rate during 2001 – 2011 estimated it to be 23.6%.

18. As per the data released in July 2011, what is the percentage of population living in Indian villages?

A. 80%

B. 75%

C. 70%

D. 60%

Answer: Option C

Explanation : According to Census 2011, approximately 83.3 crore people out of 121 crore population lives in villages which is nearly 70%.

Q19. According to census 2001, the highest density of population is in the state of

A. Maharashtra

B. Karnataka

C. Chhattisgarh

D. Delhi

Answer: Option D

Explanation : According to census 2001 Delhi was most densely populated state. In 2011 also Delhi has the density of 11297 persons per square Kilometre.

Q20. Which of the following is mainly responsible for the lack of female population in India?

A. Political Factors

B. Economic Factors

C. Social Factors

D. Superstitions

Answer: Option C

Explanation : Social factors are mainly responsible for the lack of female population in India. Social factors such as dowry and patriarchal mindset along with other prejudices are responsible for lack of population of females.

Q21. What percentage of Indian population is below poverty line?

A. Less than 30

B. 30% to 35%

C. More than 35% but less than 40%

D. 40% to 45%

Answer: Option A

Explanation : According to official release of government of India in 2012. 22% of its population was below the poverty line. World Bank in 2011 estimated it to be 23.6%.

Q22. According to the census 2001,which was the largest state of India demographically?

A. Maharashtra

B. Bihar

C. Uttar Pradesh

D. West Bengal

Answer: Option C

Explanation : As per the Census of 2011, Uttar Pradesh is demographically largest state of India with a population of about 20 Crores.

Q23. What is the Stage in the population cycle in which India is classified on the basic of its

demographic characteristics?

A. Early expanding stage

B. High stationary stage

C. Late expanding stage

D. Declinning Stage

Answer: Option C

Explanation : Late expanding stage is the 3rd stage of Demographic Transition. In this, both, the birth rate & the death rate fall, though population still rises but at much lower rate.

Download pdf

More Related PDF Download

Maths Topicwise Free PDF >Click Here To Download English Topicwise Free PDF >Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF >Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Indian Polity Free PDF >Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks >Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF >Click Here To Download Science Notes Download > Clik Here To 

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

 

Tags:-  chapter wise objective question bank(with solution) geography pdf,maharashtra geography mcq pdf,population studies mcqs,population mcq class 12,population related questions and answers,population growth multiple choice questions and answers pdf,multiple choice questions on population growth,mcq on world geography pdf

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *