Pratik Nayak Medieval History Notes PDF

Pratik Nayak Medieval History Notes PDF

Pratik Nayak Medieval History Notes PDF

Hello Students,

Today we are sharing an important pdf in hindi Pratik Nayak Medieval History Notes PDF Medieval History Notes In Hindi PDF, Medieval History Notes, Download Medieval History Notes PDF, Download Madhykalin Bharat Ka Ithas Notes PDF, Madhykalin Bharat Ka Ithas PDF, Download History Notes PDF In Hindi, History Notes In Hindi PDF, Download History Notes, India History Notes PDF, Indian History Notes PDF, भारत का इतिहास हस्तलिखित नोट्स, भारत का इतिहास नोट्स, भारतीय इतिहास हस्तलिखित नोट्स पीडीएफ, मध्यकालीन भारत का इतिहास नोट्स पीडीएफ

दोस्तो इस पोस्ट में मध्यकालीन भारत का इतिहास  Pratik Nayak Medieval History Notes PDF  के हस्तलिखित नोट्स की पीडीएफ दी गयी है जो सभी प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे – UPSC IAS, SSC CGL, SSC CDS, SSC CHSL, SSC MTS, SSC GD, Bank, Railway, RRB Group D, Railway NTPC, CTET, DSSSB, NET, SET, RPSC RAS, School Lecturer, 2nd Grade Teacher, REET, RTET, UPTET, HTET, CTET, Rajasthan Police, Police SI, Patwar, Gram sewak एवं अन्य सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए बेहद महत्वपूर्ण एवं उपयोगी है।

  Pratik Nayak Medieval History Notes PDF   मध्यकालीन भारत का इतिहास नोट्स pdf को आप आज के इस पोस्ट से बिलकुल मुफ्त में डाउनलोड कर सकते है और अपने फोन या कंप्यूटर से ही पढ़ सकते है|अगर आप भी मध्यकालीन भारत के इतिहास के बारे में विस्तार से जानना चाहते है तो आपको इस पोस्ट में शेयर किये गए पीडीऍफ़ नोट्स को एक बार अच्छे से जरुर पढना चाहिए क्युकि इस नोट्स में मध्यकाल के सभी राजवंश, शासक तथा ऐतेहासिक घटनाओ के बारे में विस्तार से बताया गया है|

       Topic Related Posts

Pratik Nayak Medieval History Notes 

 

Q1.Who rebuilt the Somnath temple in 815 AD after it was destroyed by Arab Invaders in 725 AD?

[A] Vikramaditya II

[B] Nagabhatta-I

[C] Nagabhatta-II

[D] Mihirbhoja

Correct Answer: C [Nagabhatta-II]

Notes:

Nagabhatta II is best known for rebuilding the Somnath Temple in 815 AD, which was destroyed by Arab invaders in 725AD. This was a large structure of Red Sandstone; again destroyed in 1024AD by Mahamud of Ghazni.

Q2.Which of the following Sena rulers introduced Kulinism in Bengal?

[A] Hemant Sen

[B] Ballala Sen

[C] Vijay Sen

[D] Lakshman Sen

Correct Answer: B [Ballala Sen]

Notes:

One of the vassals of Pala called Hemant Sen founded the Sena Dynasty. The third king of this dynasty Ballala Sena (1160-1178) introduced the social reforms in Bengal known as Kulinism.

Q3.Which among the following Sikh Gurus introduced the Gurmukhi Script?

[A] Guru Angad

[B] Guru Gobind Singh

[C] Guru Arjun Singh

[D] Guru Harrai

Correct Answer: A [Guru Angad]

Notes:

Guru Nanak was the founder of Sikhism. Guru Nanak appointed Guru Angad (Lehna) as his successor and he was the second Guru of sikhs.

Guru Angad compiled the compositions of Guru Nanak, to which he added his own in a new script known as Gurmukhi.

Pratik Nayak Medieval History Notes 

Q4.The famous Lingraj Temple is located in which among the following states?

[A] West Bengal

[B] Odisha

[C] Gujarath

[D] Assam

Correct Answer: B [Odisha]

Notes:

Lingaraja Temple is a Hindu temple dedicated to Shiva and is one of the oldest temples in Bhubaneswar, the capital of of Odisha. The temple is built by Shomavamsi dynasty.

5.Which among the following empire was known as “Mulk-e-Khadim”?

[A] Mysore Sultanate

[B] Madurai Sultanate

[C] Maratha Kingdom

[D] Bijapur Kingdom

Correct Answer: C [Maratha Kingdom]

Notes:

Maratha Kingdom is known as Mulk-e-Khadim. They were called Mulk-e-Khadim by the Mughals.

Q6.Razia Sultan acceded to the throne of Delhi in __________ ?

[A] 1220 A.D

[B] 1226 A.D

[C] 1236 A.D

[D] 1235 A.D

Correct Answer: C [1236 A.D]

Notes:

Razia Sultana, was a ruler of the Delhi Sultanate in the northern part of the Indian subcontinent. She is the first female Muslim ruler of the Indian Subcontinent. She ruled from 1236 to 1240. She succeeded her father Shams-ud-din Iltutmish and turned into the Sultanate of Delhi in 1236.

Q7.Hussain Sagar is a lake in Hyderabad, was built by:

[A] Ibrahim Quli Qutb Shah.

[B] Abrahim Quil Qutb Shah

[C] Sher Shah Suri

[D] Hazrat Hussain Shah Wali

Correct Answer: D [Hazrat Hussain Shah Wali ]

Q8.Sayana, a very important commentator of Vedas flourished in which of the following?

[A] Hoysala Empire

[B] Kakatiya dynasty

[C] Vijaynagar Empire

[D] Pandyan Empire

Correct Answer: C [Vijaynagar Empire]

Notes:

Sayana was a Sanskrit Mimamsa scholar. He was from the Vijayanagara Empire of South India in Karnataka. An influential commentator on the Vedas, he flourished under King Bukka Raya I and his successor Harihara II.

Q9.Gadyanam is the name of ——-coins issued by Kakatiyas?

[A] Silver

[B] Copper

[C] Gold

[D] Lead

Correct Answer: C [Gold]

Notes:

The Kakatiya issued coins in metals like Gold, Silver, Copper and lead.

The Gold coins were known as Gadyanam or Mada

The Silver coins were known as “Rukalu” (10 Rukalu= 1 Mada)

The Kakatiya coins were engraved in Nandinagari script, which is sister of Devnagari script.

Q10.Who among the following Sultans of Delhi issued copper coins instead of silver and gold coins?

[A] Ghiyasuddin Tughlaq II

[B] Firoz Shah Tughlaq

[C] Mohammad-bin Tughlaq

[D] Muhammud Shah Tughlaq

Correct Answer: C [Mohammad-bin Tughlaq]

Notes:

 

Muhammad Tughlaq had introduced gold coins (Dinar) and silver coins (Adl or Adlis). However, it was difficult to maintain the supply of gold and silver coins on a large scale. Consequently, Tughlaq replaced those coins and started the circulation of copper and brass coins as the token currency which had the same value of gold or silver coins in 1330-32 CE. But, he failed in  his attempt due to absence of security on coins, central mint and forgery of coins. The newly issued coins began to be devalued in markets and situation became worse. Then, at last, Sultan had to cancelled his farman and withdraw the token currency from market by  exchanging it from silver pieces.

Q11.Which of the following pairs of the religious movements and their founders is / are correct?

Bhagat Movement – Mavji

Lingayat movement – Basava

Gaudiya Vaishnavism – Chaitanya Mahaprabhu

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2

[B] 2 & 3

[C] 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]

Notes:

Bhagat Movement is a religious movement among the Bhils scattered in 4 states of India viz. Rajasthan, Gujarat, MP and Maharastra. Bhagat means a devotee. When one of the Bhils becomes a Bhagat he has to abstain from eating meat, eggs and drinking wine. He also does not accept bride price. The movement is 3 centuries old and oldest Bhagat considered to be is Mavji of Rajasthan. Mavji is considered to be the 10th incarnation of Vishnu and had a large followership in Banswara and Dungarpur of Rajasthan. The Lingayat movement is a socio-religious movement of Karnataka. its proponent was Basava, a minister of the Chalukya king Bijjala Raya of Kalyana (1157-68 AD). Virasaivism means the Saivism of the stalwarts or heroic Saivism. The Virasaivas philosophy is called Saktivisistadvait a term which means the non-duality of God (viz, Parasiva) as qualified by power or Shakti. There is no duality between the soul and the Lord God. Lord God and soul are in an inseparable union through the inalienable power called Shakti. In Virasaivism Parama Siva is the supreme reality . He is of the nature of existence, intelligence and bliss. Shakti is the power which eternally resides in Parama-Siva as his inseparable attribute. It is the ultimate creative principal mula-prakriti or maya which evolves itself into the phenomenal universe

Q12.In several ways, “Lingayata Dharma” or “Lingayatism” basically differs from mainstream Hinduism. With this reference, consider the following statements about Lingayats (adherents of this faith):

They believe in monotheism

They worship on Lord Shiva and his consort Parvati

They bury the dead

Which among the above is / are correct?

[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [Only 1 & 3]

Notes:

They worship Lord Shiva only in the form of Ishtalinga.

Q13.The supremacy and sovereignty of ‘Khalifa’ of Baghdad was strictly observed by Muslim kings in India due to which of the following reasons?

[A] ‘Khalifa’ was treated as religious head of the Muslim community

[B] ‘Khalifa’ was treated as the legal head of the Muslim community

[C] All the Muslim States in the world used to pay tributes to him

[D] He used to decide all the cases efficiently

Correct Answer: C [All the Muslim States in the world used to pay tributes to him]

Notes:

 

KHALIFAH is an Arabic word literally meaning “one who replaces someone else who left or died”. In the context of Islam, however, the word acquires a narrower meaning. The Muslim Khalifa is the successor to Prophet Muhammad’s position as the political, military, and administrative leader of the Muslims. The prophetic role of Muhammad is strictly not included in this definition, as the Qur’an and Hadith clearly state that Muhammad was the last of the prophets. Khilafa is a related Arabic word which, in the context of Islam, is used to denote the government of the Muslim state, of which the Khalifa is the head.

Download pdf

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download

Science Notes Download > Clik Here To Download

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Tags:- pratik nayak medieval history videos,medieval history notes for upsc pdf in english,medieval history notes for upsc pdf,medieval history notes for upsc pdf in hindi,medieval indian history notes pdf download,drishti ias medieval history notes pdf,medieval history notes pdf in hindi,medieval history pdf

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *