Soils MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Soils

Soils MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Soils

Soils MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Soils 

Hello Students,

Today we are sharing an important pdf in hindi Soils MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Soils  Indian Agriculture Geography Quiz Questions and Indian Soil Geography MCQs are provided here for better preparation in various competitive exams. Students or aspirants who are preparing for govt exams should practice regularly on Agriculture and Soil in Indian Geography topics to crack the exam and gain more knowledge on current & static GK. For efficient learning, you can also download the MCQ Questions on Agriculture and Soil in Indian Geography for free of cost & also revise the facts quickly.

हेलो दोस्तो स्वागत आपका हमारे ब्लॉग साइट Soils MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Soils    में यदि आप किसी भी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर रहे हैं तो आप यह अवश्य जानते होंगे कि सभी प्रतियोगी परीक्षाओं में सामान्य ज्ञान के प्रश्न पूछे जाते हैं सामान्य ज्ञान में भूगोल के महत्वपूर्ण विषय है प्रत्येक प्रतियोगी परीक्षाओं में भूगोल से संबंधित प्रश्न पूछे जाते हैं इसी को देखते हुए आज हम इस आर्टिकल में आपको 100 महत्वपूर्ण भूगोल सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तर उपलब्ध करवा रहे हैं यदि आप किसी प्रतियोगी परीक्षाओं की तैयारी कर रहे हैं तो ये सभी प्रश्नोत्तर आपके लिए बेहद महत्वपूर्ण है इसलिए इस लेेख को अंत तक जरूर पढ़ें ।

Soils MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Soils . यहाँ Geography से related कई सारे टॉपिक और questions दिए गए हैं जिनसे आपसे सवाल पूछा जा रहा है. आप इन पर क्लिक कर के भारतीय, विश्व और भौतिक भूगोल से सम्बंधित Quiz खेल सकते हैं. इस quiz के सवाल आपके GS Paper 1 अर्थात् भूगोल के ज्ञान को बढ़ाने में आपकी सहायता करेंगे. UPSC, SSC, Railway, NDA, RAS, BPSC, JPSC, UPPSC, CDS और बैंकिंग की परीक्षाओं के लिए ये सारे सवाल जरुरी हैं. ये geography GK questions आपके बहुत काम के हैं. यदि आपको इन सारे सवालों की PDF चाहिए तो आप हमें संपर्क कर सकते हैं.

       Topic Related Posts

  1. Indian and World Geography Majid Husain PDF 
  2. Geography of India By Majid Husain PDF Free Download
  3. Majid Hussain Indian Geography PDF Book in Eng & Hindi
  4. India and World geography Majid Husain 9th Edition in Hindi
  5. Indian and World Geography 
  6. NCERT Geography Notes For UPSC IAS 2022 Preparation

Objective Question Answer for Soils 

1. Which of the following soils is very hard to cultivate?

A. Alluvial

B. Black

C. Red

D. Sandy

Answer

2. The lower Gangetic plain is characterized by humid climate with high temperature throughout the year. Which one among the following pairs of crops is most suitable for this region?

A. Paddy and Cottort

B. Wheat and Jute

C. Paddy and Jute

D. Wheat and Cotton

Answer

Answer: Option C

Explanation : The low and deltaic plains of the Ganges and Brahamputra rivers that is characterised by swamps and Sundarbans. So, the people out there grow Paddy and jute.

3. The share of food crops in India’s total production is almost?

A. 50

B. 60

C. 70

D. 80

Answer

Answer: Option C

Explanation : Under total cultivated area of India, food crops are produced on 70% area.

4. Following are the characteristics of an area in India: ,1. Hot and humid climate,2. Annual rainfall 200 cm,3. Hill slopes up to an altitude of 1100 metres,4. Annual range of temperature 15 degree C to 30 degree C Which one among the following crops are you most likely to find in the area described above?

A. Mustard

B. Cotton

C. Pepper

D. Virginia tobacco

Answer

Answer: Option C

Explanation : Pepper are most likely to be found in the area described above. Pepper requires hot and humid climate, annual rainfall 200 cm, hill slopes up to an altitude of 1100 metres and annual range of temperature 15 degree C to 30 degree C.

5. How do the western disturbances affect the crops in north India?

A. They cause heavy damage to the standing crops

B. They bring in locusts which destroy the crops

C. They are beneficial to the crops by causing winter rain

D. They help in keeping the plants warm to some extent in winter

Answer

Answer: Option C

  1. Indian and World Geography Majid Husain PDF 
  2. Geography of India By Majid Husain PDF Free Download
  3. Majid Hussain Indian Geography PDF Book in Eng & Hindi
  4. India and World geography Majid Husain 9th Edition in Hindi
  5. Indian and World Geography 
  6. NCERT Geography Notes For UPSC IAS 2022 Preparation

Explanation : Western disturbances are beneficial to the crops by causing winter rain. The Western Disturbances lead to winter rainfall , which is beneficial for Rabi crop.

6. Grai Soil, like the Ash of Pine Forest, is also knows as

A. Red and peat soil

B. Tundra soil

C. Podzol

D. Gray soil

Answer

Answer: Option C

Objective Question Answer for Soils 

Explanation : Podzol soils are also called lessive soils .These are mountain soils characterized by moderate leaching. These are ash grey in color.

7. The principal cause of soil damage in Punjab and Haryana is

A. Deforestation

B. Soil erosion

C. Excessive cultivation

D. Salinity and water logging

Answer

Answer: Option D

Explanation : The principal cause of soil damage in Punjab and Haryana is salinity and water logging. The area are totally damaged due to salinization of sub soil water and did not allow any plant to grow.

8. Which of the following are true in respect of alluvial soil ?,I. Generally confined to river basins,II. It has been deposited by rivers,III. It is rich in phosphorus and poor in potash,IV. It is the most fertile soil

A. I and II

B. III and IV

C. I II and IV

D. I II and III

Answer

Answer: Option C

Explanation : The following that are true in respect of alluvial soil are that it is generally confined to river basins, it has been deposited by rivers and it is the most fertile soil.

9. The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil water is called ________

A. Percolation

B. Conduction

C. Leaching

D. Transpiration

Answer

Answer: Option C

Explanation : Leaching is the process by which the loss (or) extraction of essential material (like micro & macro nutrients) of soil occurs. It may be done through water, wind (or) other agents.

10. Under which climatic conditions do the laterite soils develop ?

A. Wet tropical Climate

B. Hot and dry Climate

C. Cold temperature Climate

D. Mediterranean type of Climate

Answer

Answer: Option A

  1. Indian and World Geography Majid Husain PDF 
  2. Geography of India By Majid Husain PDF Free Download
  3. Majid Hussain Indian Geography PDF Book in Eng & Hindi
  4. India and World geography Majid Husain 9th Edition in Hindi
  5. Indian and World Geography 
  6. NCERT Geography Notes For UPSC IAS 2022 Preparation

Explanation : Under Wet tropical Climate the laterite soils develop. The laterite soil is formed under conditions of high temperature and heavy rainfall with alternate wet and dry periods, which leads to leaching of soil, leaving only oxides of iron and aluminum.

11. Which one of the following soil types of India is rendered infertile by the presence of excess iron?

A. Desert sand

B. Alluvial

C. Podzolic

D. Lateritic

Answer

Answer: Option D

Explanation : Lateritic soil types of India is rendered infertile by the presence of excess iron. Laterite soils are those soils which are found in the areas which receive high rainfall and have very high temperature. This results in the less humus content in the soil. Also , they have excess amount of iron in them . Hence , they are not fertile soil and are not suitable for cultivation.

12. Why is crop rotation necessary?

A. To increase the fertility of soil

B. To increase the quantity of minerals

C. To reduce the quantity of proteins

D. To plough various types of crops

Answer

Answer: Option A

Explanation : Soil contains many minerals and salts. Some of them are used by one type of crop while others by other crops. Crop rotation will help to regain those minerals and will prevent the over exploitation of one type of mineral.

13. The important feature of shifting cultivation is ________

A. Cultivation by transplantation

B. Cultivation of Leguminous crops

C. Change of cultivation site

D. Rotating of crops

Answer

Answer: Option C

Explanation : The important feature of shifting cultivation is Change of cultivation site. Shifting cultivation is an agricultural system in which a person uses a piece of land, only to abandon or alter the initial use a short time later. This system often involves clearing of a piece of land followed by several years of wood harvesting or farming until the soil loses fertility.

14. Which of the following is not a cause of soil erosion?

A. Drainage

B. Deforestation

C. Weathering

D. Grazing

Answer

Answer: Option C

Explanation : Weathering is a natural process of disintegration of rocks. This leads to the formation of soil rather than erosion.

15. Black soils are ideal for cultivation of cotton as

A. Their colour is black

B. They can retain moisture

C. They are made of lava

D. They are found on plateau regions

Answer

Answer: Option B

Explanation : Black soils are ideal for cultivation of cotton as they can retain moisture. Cotton cultivation requires high moisture retention. Black soils are very fine grained and dark, contain a high proportion of calcium and magnesium carbonates and highly argillaceous.

16. Which of the following is not a tropical type of soil?

A. Red soil

B. Desert soil

C. Black soil

D. Brown soil

Answer

Answer: Option D

Explanation : Brown soil is not a tropical type of soil. Tropical soil are formed in areas with high annual temperature and rainfall. The intense weathering causes these soils to be nutrient poor and low in organic matter.

17. The most important item of export among marine products from India is ________

A. Crabs

B. Lobsters

C. Shrimp

D. None of these

Answer

Answer: Option C

Explanation : The most important item of export among marine products from India is Shrimp. India is a leading exporter of sea food. India is the largest shrimp exporter to the USA by passing Thailand, Indonesia and other South East Asia countries known for seafood exports. India earned approximately $7 billion dollars from marine product export with shrimp accounting for approximately 68% of the amount in the 2017-2018 financial year.

18. Choose the crops which were cropped by using high yielding seeds in India during Green Revolution?

A. Rice wheat pulses oilseeds and sugarcane

B. Maize gram jowar coffee and tea

C. Rice wheat jowar millet and maize

D. Wheat rice sugarcane pulses and maize

Answer

Answer: Option C

Explanation : In 1966 during the time of green revolution yielding variety seeds of wheat, rice, maize, jowar, millet were sown. It was most successful with fodder crops specially wheat and rice.

19. The another name of acid or alkaline soil is

A. Regur

B. Bangar

C. Kallar

D. Khadar

Answer

Answer: Option C

Explanation : The another name of acid or alkaline soil is Kallar. The word alkali is of Arabic origin meaning ash-like and is used to designate hard and intractable soils generally known by the names rakkar, kallar, bara and bari.

20. Extensive subsistence agriculture is ________

A. Farming on the slopes of Western Ghats

B. Farming in the thickly populated areas

C. Farming in the thinly populated areas

D. Farming in the forests of equatorial region

Answer

Answer: Option C

Explanation : Extensive subsistence agriculture is farming in the thinly populated areas. An agricultural technique where a vast expanse of land is cultivated to yield minimal output of crops and animals for the primary consumption of the grower’s family. Subsistence farmers grow any crops that are native to the land.

21. Where is India’s most prized tea grown?

A. Jorhat

B. Darjeeling

C. Nilgiris

D. Munnar

Answer

Answer: Option B

Objective Question Answer for Soils

Explanation : Costing around Rs. 1 lakh per kg. Mokaibari Tea has become one of the most expensive tea. It is grown by Makaibari Tea Estate in Darjeeling.

22. Madhya Pradesh is the biggest producer of

A. Cotton

B. Oil seeds

C. Pulses

D. Maize

Answer

Answer: Option C

Explanation : Madhya Pradesh is the biggest producer of pulses accounting for 22.4% of total production in the country. Gujarat is the largest producer of oilseeds.

23. Fertility of soil can be improved by ________

A. Adding living earthworms

B. Adding dead earthworms

C. Removing dead earthworms

D. Removing living earthworms and adding dead earthworms

Answer

Answer: Option A

Download PDF

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF > Click Here To Download

Science Notes Download > Clik Here To Download

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

 

Tags:-  soil science objective questions and answers pdf in hindi,soil multiple choice questions,multiple choice questions on soil pdf,multiple choice questions on soil for class 7,mcq on soil class 10,mcq on alluvial soil class 10,mcq on soil of india class 10,multiple choice questions on soil formation

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *