UP Board Class 10th Mathematics Book PDF Download

UP Board Class 10th Mathematics Book PDF Download

UP Board Class 10th Mathematics Book PDF Download

Hello Students,

Today we Provide you Important Maths Questions in Hindi.UP Board Class 10th Mathematics Book PDF Download We Know That all Sarkari Exams are started after a few months. In those exams, / Many Questions are coming from ,MATHS . so Maths Questions and answers with Solution in Hindi PDF is important in all GOVT. Exams. Common questions are placed in Maths Questions and answers with Solution in Hindi PDF, which has been put together in most examinations, you can downloa, which has been put together in most examinations, you can downloadd this PDF Notes very simply by clicking on the Download Button at the bottom. Maths Questions in Hindi, Maths Questions and answers with Solution in Hindi PDF, Maths Average Questions in Hindi, Maths Average Questions, Average Formulas in Hindi PDF Download, with ANSWER. Where you can easily get the logic of the questions.Important Maths Questions in Hindi Plays an important role in EXAMS. 

UP Board Class 10th Mathematics Book PDF Download Importance of Maths Questions in Hindi: Every exam you will get at least many questions from Maths. So candidates must focus on Maths Questions in Hindi and download this Maths Question and answers with solution in Hindi  to get important questions with the best ANSWERS. We have put all Previous Year Questions of Maths Questions in Hindi that are Asked in various GOVT. Exams. Maths Questions in Hindi covered thoroughly under the guidance of subject experts.    .

 

UP Board Class 10th Mathematics Book PDF Download Important Maths Questions in Hindii के नोट्स की डायरेक्ट लिंक हमने यहां उपलब्ध करा दी है! जिसे आप निचे दिए गए डाउनलोड लिंक पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है! अगर आपको किसी भी तरीके की परेशानी हो तो आप हमे निचे दिए गए कमेंट बॉक्स में टाइप कर सकते है! हम जल्द से जल्द आपकी सहायता करेंगे! हमे आपकी सहायता करने में ख़ुशी होगी!

       UP Board Class 10 Maths Book Solutions PDF गणित

  • Chapter 1 Real Numbers (वास्तविक संख्याएँ)
  • Chapter 2 Polynomials (बहुपद)
  • Chapter 3 Pairs of Linear Equations in Two Variables (दो चरों वाले रखिक समीकरणों का युग्म)
  • Chapter 4 Quadratic Equations (द्विघात समीकरण)
  • Chapter 5 Arithmetic Progressions (समान्तर श्रेढ़ी)
  • Chapter 6 Triangles (त्रिभुज)
  • Chapter 7 Coordinate Geometry (निर्देशांक ज्यामिति)
  • Chapter 8 Introduction to Trigonometry (त्रिकोणमिति का परिचय)
  • Chapter 9 Some Applications of Trigonometry (त्रिकोणमिति का अनुप्रयोग)
  • Chapter 10 Circles (वृत्त)
  • Chapter 11 Constructions (रचनाएँ)
  • Chapter 12 Areas Related to Circles (वृतों से सम्बंधित क्षेत्रफल)
  • Chapter 13 Surface Areas and Volumes (पृष्ठीय क्षेत्रफल एवं आयतन)
  • Chapter 14 Statistics (सांख्यिकी)
  • Chapter 15 Probability (प्रायिकता)
  • Download the UP Board Model Papers 2019 for

इकाई 1 : बीजगणित 

1. महत्तम समापवर्तक तथा लघुत्तम समापवर्तक (Highest Common Factor and Least Common Multiple)

  • प्रश्नावली 1(क) – download (size- 745 KB)
  • प्रश्नावली 1(ख) – download (size- 666 KB)
  • प्रश्नावली 1(ग) – download (size- 665 KB)
  • प्रश्नावली 1(घ) – download (size- 758 KB)
  • विविध प्रश्नावली 1 – download (size- 787 KB)

 2. परिमेय व्यंजक (Rational Expressions)

  • प्रश्नावली 2(क) – download (size- 555 KB)
  • प्रश्नावली 2(ख) – download (size- 687 KB)
  • प्रश्नावली 2(ग) – download (size- 660 KB)
  • प्रश्नावली 2(घ) – download (size- 567 KB)
  • प्रश्नावली 2(ड़) – download (size- 628 KB)
  • विविध प्रश्नावली 2 – download (size- 711 KB)

 3. द्विघात समीकरण (Quadratic Equation)

  • प्रश्नावली 3(क) – download (size- 766 KB)
  • प्रश्नावली 3(ख) – download (size- 659 KB)
  • प्रश्नावली 3(ग) – download (size- 695 KB)
  • प्रश्नावली 3(घ) – download (size- 693 KB)
  • प्रश्नावली 3(ड़) – download (size- 905 KB)
  • प्रश्नावली 3(च) – download (size- 838 KB)
  • प्रश्नावली 3(छ) – download (size- 940 KB)
  • प्रश्नावली 3(ज) – download (size – 1 MB)

1. यदि sinA = 3/4, तो cosA का मान निम्नलिखित में से कौन है ?

【A】 4/3

【B】 √3/4

【C】 √4/3

【D】 √7/4

Ans-【D】 √7/4

2. यदि cosθ = 4/5, तो tanθ का मान निम्नलिखित में से कौन है ?

【A】 3/5

【B】 3/4

【C】 4/3  

【D】 5/3

Ans-【B】 3/4

     Topic Related Posts

 

3. यदि cosθ = 4/5, तो sinθ का मान होगा –

【A】 3/5

【B】 5/3

【C】 4/5

【D】 3/4

Ans-【A】 3/5

4. यदि tanθ = 12/5 , तो sine का मान होगा –

【A】 5/13

【B】 12/5

【C】 12/13

【D】 5/12

Ans-【C】 12/13

5. यदि 3cotθ = 4, तो sinθ का मान होगा –

【A】 3/4

【B】 3/5

【C】 4/5

【D】 4/3

Ans-【B】 3/5

6. यदि cosecθ = 5/3, तो cotθ का मान होगा –

【A】 5/3

【B】 3/5

【C】 3/4

【D】 4/3

Ans-【D】 4/3

7. यदि A+B = 90°, cotB = 3/4, तो tanA का मान होगा –

【A】 3/4

【B】 4/3

【C】 1/4

【D】 1/3

Ans-【A】 3/4

8. यदि sinθ = √3/2 तो tanθ का मान है।

【A】 1

【B】 1/√3

【C】 √3

【D】 इनमें से कोई नहीं

Ans-【C】 √3

9. यदि  का मान होगा –

【A】 

【B】 

【C】 

【D】 p² – q²

Ans-【A】 

 

10. यदि tanθ = 4/3, तो sinθ + cosθ का मान होगा –

【A】 5/7

【B】 7/5

【C】 5/6

【D】 6/7

Ans-【B】 7/5

Class 10th Math Objective Question 2023 PDF Download

11. यदि  तो cosθ बराबर होगा –

Ans-【C】

12. यदि  तो tanA है –

【A】 m

【B】 1/m

【C】

【D】 

Ans-【B】 1/m

13. यदि √2cosθ = 1 हो, तो 0 का मान होगा –

【A】 30°

【B】 45°

【C】 60°

【D】 0°

Ans-【D】 0°

14. यदि /3tanθ = 1 हो, तो 0° और 90° के बीच θ का मान होगा –

【A】 30°

【B】 45°

【C】 60°

【D】 90°

Ans-【A】 30°

15. यदि tanθ = √3 हो, तो का मान होगा –

【A】 90°

【B】 45°

【C】 30°

【D】 60°

Ans-【D】 60°

16. यदि √3secθ = 2, तो θ का मान होगा –

【A】 0°

【B】 30°

【C】 45°

【D】 90°

Ans-【D】 90°

 

17. यदि √2sinθ = 1, तो θ का मान होगा –

【A】 30°

【B】 60°

【C】 45°

【D】 90°

Ans-【C】 45°

18. यदि tan35° cot35° = sinA, तो A का मान होगा-

【A】 30°

【B】 45°

【C】 60°

【D】 90°

Ans-【B】 45°

19. sin2A = 2sinA तब सत्य होगा, जब A बराबर होगा –

【A】 0°

【B】 30°

【C】 45°

【D】 60°

Ans-【A】 0°

20. θ का मान sin2θ = 1 के लिए, जहाँ 0° <θ <90° है –

【A】 30°

【B】 60°

【C】 45°

【D】 75°

Ans-【C】 45°

class 10th math Trigonometry objective question 2023

21. यदि 2cosθ = √3 हो, तो θ का मान होगा –

【A】 45°

【B】 60°

【C】 30°

【D】 90°

Ans-【C】 30°

22. यदि A = 30° हो, तो  बराबर है –

【A】 2 tan30°

【B】 2tan60°

【C】 tan30°

【D】 tan60°

Ans-【D】 tan60°

23. यदि 3A = 90°, तो secA का मान है –

【A】 √3/2

【B】 1/√3

【C】 1/2

【D】 2/√3

Ans-【D】 2/√3

24. θ के किस मान के लिए sinθ = cosθ संभव है ?

【A】 30°

【B】 45°

【C】 60°

【D】 इनमें से कोई नहीं

Ans-【B】 45°

25.  के बराबर निम्नलिखित में से कौन है ?

【A】 sin60°

【B】 cos60°

【C】 tan60°

【D】 sin30°

Ans-【A】 sin60°

26.  निम्न में से किसके बराबर है ?

【A】 tan90°

【B】 1

【C】 tan45°

【D】 0

Ans-【D】 0

27.  निम्न में से किसके बराबर है ?

【A】 cos 60°

【B】 sin 60°

【C】 tan 60°

【D】 sin 30°

Ans-【C】 tan 60°

 

28. निम्न में से किसके बराबर है ?

【A】 -1

【B】 0

【C】 अनंत

【D】 1

Ans-【B】 0

29.  का मान है –

【A】 0

【B】 -1

【C】 1

【D】 2

Ans-【B】 -1

30. यदि θ = 45°, तो tan²θ + 1/sin2θ का मान है –

【A】 1

【B】 2

【C】 3

【D】 5

Ans-【C】 3

Class 10th Trigonometry objective question 2023 pdf download

31. यदि θ = 60° हो, तो sinθ + cosθ का मान होगा –

Ans-【B】

32. यदि sinA = cosA हो, तो tanA का मान है –

【A】 0

【B】 1

【C】 अनंत

【D】 √3

Ans-【B】 1

33. sin² – 60° – cos² – 60° बराबर है –

【A】 1/4

【B】 3/4

【C】 1/3

【D】 1/2

Ans-【D】 1/2

34. sin²’ 45° + cos²-45° का निम्नलिखित में से कौन है ?

【A】 0

【B】 1

【C】 2

【D】 -1

Ans-【B】 1

35. sin60° cos30° –  sin30° cos60° का मान है –

【A】 1/2

【B】 2/3

【C】 1/4

【D】 0

Ans-【C】 1/4

 

36. tan30° sin30° cot60° cosec30° बराबर है –

【A】 2/2√3

【B】 1/√3

【C】 1/3

【D】 √3

Ans- 【A】 2/2√3

37. cos60° cos30° – sin60° sin30° का मान होगा –

【A】 <1

【B】 >1

【C】 =2

【D】 =1

Ans- 【C】 =2

38. tan9°.tan81°.tan60° बराबर है –

【A】 ½

【B】 1/√2

【C】 √3

【D】 1/√3

Ans- 【B】 1/√2

39. tan25° tan20° tan65° tan70° बराबर है –

【A】 0

【B】 1

【C】 1/16

【D】 1/8

Ans-【B】 1

40. cot46°.cot27°.cot44′.cot63° का मान है –

【A】 -1

【B】 1

【C】 0

【D】 ∞

Ans-【B】 1

matric exam 2023 maths model paper

41. tan1°.tan2′.tan3 ……tan89° का मान है –

【A】 0

【B】 1

【C】 2

【D】 ∞

Ans-【B】 1

42.  का मान है –

【A】 1

【B】 1/2

【C】 1/√2

【D】 √3/2

Ans-【A】 1

43. का मान निम्नलिखित में से कौन है ?

【A】 1

【B】 0

【C】 sin60°

【D】 2

Ans-【A】 1

44.  का मान निम्नलिखित में से कौन है ?

【A】 1

【B】 0

【C】 sin30°

【D】 tan30°

Ans-【A】 1

45.  का मान है –

【A】 1

【B】 0

【C】 1/2

【D】 2

Ans-【D】 2

46.  बराबर है –

【A】 1

【B】 0

【C】 2

【D】 4

Ans-【B】 0

47. tan59° + cosec85° का मान 0° और 45° के बीच के त्रिकोणमितीय अनुपातों के पदों में है –

【A】 cot31° + sec5°

【B】 cot5° + sec41°

【C】 cot41° + sec15°

【D】 इनमें से कोई नहीं

Ans-【A】 cot31° + sec5°

48. sec46° – Cos77° का मान 0° और 45° के बीच के त्रिकोणमितीय अनुपातों के पदों में है –

【A】 cosec44° – sin13°

【B】 cosec44° + cos13°

【C】 sec44° + sin13°

【D】 इनमें से कोई नहीं

Ans- 【A】 cosec44° – sin13°

72.  बराबर है –

【A】 sec²θ + tan²θ

【B】 sec²θ – tan²θ

【C】 sec²θ + tan²θ

【D】 sec²θ – tan²θ

Ans- 【A sec²θ + tan²θ

73.  बराबर है –

【A】 (cos A + cosecA)²

【B】 cosec²A +cot²A

【C】 cotA – cosecA

【D】 cosecA + cotA

Show Less

Ans-【D】 cosecA + cotA

74. किसी छड़ और इसकी छाया की लम्बाइयों का अनुपात 1:√3 है, तो सूर्य के उन्नयन कोण का मान होगा-

【A】 30°

【B】 45°

【C】 60°

【D】 90°

Ans-【A】 30°

75. एक उर्ध्वाधर स्तम्भ 2√3 m ऊँचा है तथा उसकी परछाई की लम्बाई 2 m है। प्रकाश श्रोत का उन्नयन कोण निम्नलिखित में से कौन होगा ?

【A】 30°

【B】 45°

【C】 60°

【D】 90°

Ans-【C】 60°

त्रिकोणमिति ऑब्जेक्टिव कक्षा 10 Pdf

76. 6 m लम्बे पोल की छाया की लम्बाई जमीन पर 2√3 m लम्बी बनती है, तो सूर्य का अवनमन कोण होगा ?

【A】 60°

【B】 45°

【C】 30°

【D】 90°

Ans- 【A】 60°

77. चित्र में PQR एक समकोण त्रिकोणमिति है, जिसमें QR क्षैतिज है, QR =8√3 m और ∠OPR = 30° है, तो P पर R का अवनमन कोण होगा –

【A】 30°

【B】 45°

【C】 60°

【D】 90°

Ans-【C】 60

78. यदि एक स्तम की छाया की लम्बाई, स्तम्भ की ऊँचाई से √3 गुनी है, तो सूर्य का उन्नयन कोण होगा –

【A】 60°

【B】 30°

【C】 45°

【D】 75°

Ans- 【B】 30°

 

79. 5 m ऊँची उदग्र मीनार के पाद से 5 m दूर स्थितबिन्दु पर मीनार की चोटी का उन्नयन कोण क्या है ?

【A】 90°

【B】 60°

【C】 30°

【D】 45°

Ans- 【D】 45°

80. एक मीनार के पाद से 50√3 m की दूरी पर स्थित बिंदु से मीनार का उन्नयन कोण 60° है। मीनार की ऊँचाई होगा –

【A】 150 m

【B】 100 m

【C】 50 m

【D】 100√3 m

Ans-【A】 150 m

त्रिकोणमिति VVI Objective Question Paper 2023

81. एक मीनार का उन्नयन कोण उसके पाद से 21 m की दूरी पर 30° हो, तो मीनार की ऊँचाई है –

【A】 21 m

【B】 7 m

【C】 7√3 m

【D】 21√3 m

Ans-【C】 7√3 m

82.यदि एक मीनार के पाद से 100 m दूर स्थित बिंदु पर मीनार का उन्नयन कोण 60° है, तो मीनार की ऊँचाई है –

【A】100/m√3

【B】 100√3 m

【C】 50√13 m

【D】 200/√2m

Ans-【B】 100√3 m

83. दो स्तंभों जो 20 m और 14 m ऊँचे हैं, के शिखरों को एक तार से जोड़ दिया गया है। यदि तार क्षैतिज के साथ 30° का कोण बनाता है, तो तार की लम्बाई है –

【A】 6 m

【B】 8 m

【C】 12 m

【D】 10 m

Ans-【C】 12 m

84. एक वायुयान क्षैतिज तल के साथ 30° का कोण बनाते हुए जमीन से उड़ता हुआ 184 m जाता है, तो जमीन से वायुयान की ऊँचाई निम्नलिखित में कौन है ?

【A】 92 m

【B】 198 m

【C】 92√3 m

【D】 184√3 m

Ans-【A】 92 m

Download pdf

Maths Topicwise Free PDF >Click Here To Download English Topicwise Free PDF >Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF >Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Indian Polity Free PDF >Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks >Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
Hindi Topicwise Free PDF >Click Here To Download Science Notes Download > Click Here To Download

 

My BooksforUPSC will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to BooksforUPSC and if you have any objections over this pdf, you can mail us at [email protected] Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *